Tešanj: Evropska regija budućnosti

Bosanskohercegovačka općina Tešanj strategijom razvoja definirala je četiri ključna područja, među njima i podršku zapošljavanju mladih. Na tom su polju dobili naziv evropska regija budućnosti, a sve zahvaljujući vlastitom projektu “Poslovne ideje mladih”.

Profesori su osamnaestogodišnjeg Hasana poslali na praksu, a on je ostao u radionici Euro-Inoxa i dobio posao zavarivača.

„Dobro je, svaki dan nešto novo naučim“, kazao je Hasan Spahić.

Radionica u kojoj Hasan radi bavi se mašinskom obradom metala i nemetala. Vlasnik je imao ideju kako osigurati posao sebi, ideju je pretvorio u projekat i poslao na konkurs “Poslovne ideje mladih” u Općini Tešanj.

„Općina nam je pomogla, platila je sve finansije za registraciju i ostalo što je trebalo za registraciju firme. Platila je doprinose za dva radnika. To nam je bila odskočna daska za unapređenje firme“, rekao je Mujo Isić, poslovođa firme.

Osim Hasana, u radionici danas rade još četiri radnika, i svi su ovdje prvi put dobili posao.

Nekoliko kilometara dalje nalazi se autoelektričarska radionica. Seid Rašić bio je zaposlen u privatnoj radionici, ali nikada nije bio prijavljen. Želio je imati svoju radnju i on se prijavio na isti projekat.

„Od opštine za prvu godinu imam plaćeno osiguranje, jedan dio kirije za naredne tri godine i troškove registracije obrta“, kazao je Rašić.

„U posljednjih nekoliko godina na području Tešnja broj privrednih subjekata povećao se za 10 posto, a broj zaposlenih za 23 posto. Tu spadaju i mladi koji su uspjeli realizirati svoje vlastite ideje. Privrednici kažu rezultat je to prilagođavanja lokalne zajednice uslovima slobodne trgovine“, javlja novinarka Al Jazeere Lejla Nezirović.

Pokretanje privatnog biznisa

“Poslovne ideje mladih” projekat je općine Tešanj koji su kreirali vlastitim snagama, a cilj mu je pomoći u pokretanju privatnog biznisa mladima do 35 godina.

Općina je do sada u projekat uložila 150.000 eura i pomogla 40 mladih ljudi. Uložena sredstva dobili su uštedom, koja je podrazumijevala smanjenje broja administracije, tvrdi načelnik općine.  

„Nismo uskraćivali nijednu drugu oblast, mislim da smo stekli neki prostor od toga da smo ekonomični u broju zaposlenih i time ostvarili uštede koje možemo izdvojiti za investicije u budućnosti“, rekao je načelnik općine Suad Huskić.

Kome će sredstva biti dodijeljena odlučuje konkursna komisija koju čine domaći privrednici, a sve prijave imaju šifru umjesto imena. Svi koji su ovim projektom pokrenuli posao postali su mali privrednici općine Tešanj.

U razvojnoj agenciji ovog grada tvrde da je značajno dati šansu mladim ljudima kroz fer konkurenciju. 

„Ovo u Tešnju posljednjih šest godina se održalo. Da li je to dovoljno, to je pitanje o kojem možemo govoriti. Da li je originalna ideja, da li je ispunila svoja očekivanja -zasigurno da jeste. Da li može bolje? Uvijek može bolje“, rekao je Ismir Alagić iz Agencije za razvoj općine Tešanj.

Podaci govore da na ovom području 2,2 radnika rade za jednog penzionera, dok je u Federaciji BIH prosjek upola manji – 1,1 radnika na jednog penzionera.

Izvor: Al Jazeera