Ustavni sud RS-a odlučuje o referendumu i popisu

Referendumsko pitanje o kojem bi se građani trebali izjasniti glasi: 'Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan RS-a?' (Arhiva)
Referendumsko pitanje o kojem bi se građani trebali izjasniti glasi: 'Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan RS-a?' (Arhiva)

Zakon o popisu bh. entiteta Republika Srpska i Odluka o referendumu o Danu Republike Srpske bit će proslijeđeni entitetskom Ustavnom sudu, rečeno je nakon sjednice Zajedničke komisije Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske za usaglašavanje zakona, propisa i akata.

Klub Bošnjaka pokrenuo je proceduru za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na skupštinsku odluku o raspisivanju referenduma 9. siječnja kao Danu Republike Srpske.

Predstavnici Bošnjaka potvrdili su da su Zakon o popisu željeli osporiti, ali ih nisu podržali predstavnici ostalih naroda, te su preglasani.

Isto je bilo, kažu, i s Odlukom o referendumu.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić pojasnio je kako nitko nije preglasan, već da “predstavnici ostalih naroda nisu dopustili da samo jedan narod, tj. Bošnjaci, nameće svoju volju”.

Predstavnici Bošnjaka poručili su da je entitetski Zakon o popisu rezultat politike, koja je krenula u krivom smjeru.

“Smatramo da politika treba da bude u cilju suživota, tolerancije. Međutim, ovo što je u nekoliko tačaka Narodne skupštine sad u završnici skupštinskog zasjedanja, mislim da to nikome ne treba, bez obzira na nacionalnu pripadnost. Mislim da svi građani Republike Srpske samo imaju štetu od ovakvih tema”, smatra Senad Bratić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Referendum koji će koštati

U srijedu VIjeće naroda nije postiglo suglasnost o toj odluci.

Na jučerašnjem zasjedanju Vijeća naroda, srpski, hrvatski i klub ostalih naroda nisu podržali veto Bošnjaka na odluku o rederendumu.

Prema stavu bošnjačkog predstavnika Keme Čamdžije, “autokratska vlast u Republici Srpskoj time pokušava na nedemokratski način da naruši ustave entiteta i države odlukom o referendumu u RS-u”.

“Građani u RS-u, a posebno povratnici, Bošnjaci, ne treba da brinu ako se referendum i održi, jer on nema nikakvu snagu i niko in ne može da prisili da izađu na referendum”, rekao je Čamdžija.

Po njemu, političari u Republici Srpskoj moraju i opravdati utrošena sredstva za provedbu referenduma, koji mogu da iznose i do 10 milijuna eura.

Naveo je i da pitanja koja se mogu postaviti na referendumu mogu biti o entitetskoj liniji razgraničenja, ali ne i ovom pitanju.

Veto na odluku

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda prošlog je tjedna uložio veto na odluku o raspisivanju referenduma u tom bh. entitetu o Danu Republike Srpske.

Zastupnici stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj su 15. srpnja donijeli odluku o referendumu koji bi se u tom bh. entitetu trebao održati 25. rujna, dok je istovremeno iz entitetskog parlamenta upućen zahtjev Ustavnom sudu BiH za preispitivanje prethodne odluke o neustavnosti 9. siječnja kao Dana Republike Srpske.

Zastupnici Narodne skupštine Republike Srpske su na posebnoj sjednici po hitnom postupku usvojili spomenuti zakon, koji nema podršku bošnjačkih političkih predstavnika.

Referendumsko pitanje o kojem bi se građani Republike Srpske trebali izjasniti glasi: “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan RS-a?“.

Ustavni sud BiH je 26. studenog 2015. godine donio odluku kojom su odredbe Zakona o praznicima Republike Srpske, koje se odnose na 9. siječnja kao Dan RS-a, neustavne.

Budući da Vijeće naroda RS-a nije postiglo ni dogovor o vetu Bošnjaka na Zakon o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine, i o tom će pitanju danas raspravljati zajednička komisija.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO