Ombudsman o ubistvima žena: Zataškavanje propusta

Zaštitnik građana Republike Srbije Saša Janković potvrdio je proveo postupak kontrole postupanja nadležnih u slučajevima 14 žena ubijenih od početka godine i te utvrdio da je u 11 slučajeva bilo propusta.

Ombudsman je napomenuo kako je kontrolom utvrđeno da je propusta bilo i u slučaju ubojstava u Žitištu kod Zrenjanina, kad je pet osoba ubijeno, a njih 22 ranjeno.

No, tada je resorni ministar za rad [zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin] rekao kako nije bilo propusta u radu Centra za socijalni rad, podsjetio je Janković.

“To ne znači da je bilo ko osim ubice kriv za nečiju smrt, ali da tih propusta nije bilo verovatnoća da se desi smrtni ishod bila bi manja”, rekao je Janković. Po njemu, “zabrinjava pokušaj da se to zataška”.

Ukazao je i kako dosljedno provođenje propisa i procedura može bitno da doprinese smanjenju i suzbijanju nasilja i spriječi ponavljanje nasilja nad ženama.

“Ne proverava se uvek da li prijavljeni nasilnik ima oružje. Žrtva se upućuje da sama vodi postupke. Nasilje se često kvalifikuje kao porodični problem i bračni sukob, pa se ne ispituje”, ukazuje Janković.

Janković je rekao da je MUP-u, ministarstvima rada i zdravlja proslijedio 45 preporuka koje upućuju na to da treba insistirati na primjeni zakona.

“Nije da su naši zakoni loši, nego je osnovni problem nesprovođenje propisa i neodgovornost. Često se propusti zataškavaju”, rekao je ombudsman.

Govoriti o ubijenim ženama

Iznio je i rezultate istraživanja, koje je proveo od lipnja 2013. do lipnja 2014. godine, tijekom kojeg je utvrdio da su podnesene 5.352 kaznene prijave za nasilje u obitelji, od čega se njih 4.399 odnosilo za nasilje nad ženama.

“U 71 odsto slučajeva ove prijave su okončane usmenim upozorenjem za nasilnike, a samo 25 odsto krivičnih prijava stigle su do faze optuženja”, rekao je Janković.

Predstavnica Autonomnog ženskog centra Tanja Ignjatović svjesna je da se sva ubojstva ne mogu spriječiti, ali strahuje da će se “ubistva žena i dalje ponavljati jer nema analize gde je bilo propusta”.

Kaže da će nevladina organizacija koju vodi pokrenuti potpisivanje peticije da se 18. svibnja proglasi danom sjećanja na žene ubijene u obiteljskom nasilju.

Konferenciju za novinare je obilježilo negodovanje predstavnika pojedinih udruženja koji su upitali zašto se samo govori o nasilju nad ženama, a ne i o nasilju nad muškarcima.

Predstavnik udruženja “Tata” upitao je ombudsmana ima li podatke koliko je lažnih prijava žena za seksualno zlostavljanje bilo u proteklom razdoblju, na što mu je ombudsman odgovorio kako ne kontrolira građane, nego propuste u radu institucija.

“Sramota me je kao muškarca što nismo spremni da priznamo da problem postoji. Ovde govorimo o ubijenim ženama. Problem je ozbiljan i veliki, a njegova negacija ne vodi rešenju”, zaključio je Janković.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO