Evropska unija traži od Republike Srpske da ukloni smrtnu kaznu

Ustav bh. entiteta Republika Srpska još propisuje smrtnu kaznu za najteže zločine (AFP)

Ukidanje smrtne kazne u Bosni i Hercegovini jedan je od glavnih ciljeva politike ljudskih prava Evropske unije i ta obaveza se odnosi na svaku zemlju koja teži ka članstvu u EU, rečeno je banjalučkim Nezavisnim novinama u Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

“Mi smo apelirali na vlasti u Bosni i Hercegovini, posebno u [bh. entitetu Republici Srpskoj, gdje Ustav još propisuje smrtnu kaznu za najteže zločine, da osiguraju potpuno ukidanje smrtne kazne. U tom pogledu, Izvještaj o Bosni i Hercegovini za 2015. godinu podvlači da je potrebno ukinuti odredbu o smrtnoj kazni u Ustavu RS-a”, istakla je glasnogovornica Delegacije EU-a i Ureda specijalnog predstavnika EU-a u Bosni i Hercegovini Jamila Milović-Halilović, prenosi Tanjug.

Ona je dodala da EU i dalje ističe potrebu da se ponovo pokrenu procedure izmjene Ustava RS-a, kao i da su svjesni da je Bosna i Hercegovina smrtnu kaznu ukinula 1997. godine, kao i činjenice da Krivični zakon RS-a ne predviđa ovu kaznu.

‘Odgovornost i na Bošnjacima’

Nezavisne novine navode da u Narodnoj skupštini RS-a ističu kako odgovornost za činjenicu da se smrtna kazna i dalje nalazi u Ustavu entiteta ne leži na parlamentu, već na Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a.

Podsjećaju da su poslanici prilikom izmjena Ustava RS-a glasali za ukidanje smrtne kazne u paketu s još 28 amandmana, kao i da je taj dokument u potpunosti prošao skupštinsku proceduru, prenosi Tanjug.

Mujo Hadžiomerović, šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a, kaže za Nezavisne novine da je ovaj klub učinio sve da smrtna kazna bude uklonjena iz Ustava RS-a, ali prema njegovoj tvrdnji, “nema razumijevanja srpskih predstavnika”.

Izvor: Agencije