Izetbegović: Antidejtonska odluka NSRS-a

Bakir Izetbegović naglasio da će tražiti od institucija međunarodne zajednice da poduzme konkretne radnje (Fena)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetebgović tvrdi da Narodna skupština Republike Srpske ne može organizirati referendume o odlukama Ustavnog suda BiH.

To se odnosi na nedavnu odluku tog tijela da će referendum o datumu održavanja Dana Republike Srpske biti održan 25. septembra, a kojeg je Ustavni sud BiH ocijenio neustavnim.

“Svjedoci ste da ja kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, od prvog dana kada sam izabran na tu funkciju, poduzimam sve Ustavom i zakonom propisane aktivnosti na zaštiti Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH“, piše u odgovoru Izetbegovića u povodu pisma grupe zastupnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da organizira sastanak predstavnika institucija i stranaka povodom te odluke NSRS-a, prenosi Anadolija.

Protivustavna i antidejtonska odluka

”Moje aktivnosti su posebno bile usmjerene na zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, na zaštitu povratnika i izbjeglica te na postizanje jednakopravnosti i uklanjanje diskriminacije na svakom dijelu teritorije BiH. To ću bez ikakve rezerve nastaviti da činim i u budućnosti, u okviru nadležnosti koje ima Predsjedništvo BiH. Tako će biti i sa protivustavnom i antidejtonskom odlukom Narodne skupštine entiteta RS o održavanju navedenog referenduma. Zadatak Narodne skupštine entiteta RS nije da organizira referendume o odlukama Ustavnog suda BiH, već da te odluke, kao konačne i obavezujuće, bezrezervno sprovodi. Očekujem i tražit ću od svih institucija BiH, a u ovom slučaju prvenstveno od Ustavnog suda BiH i drugih pravosudnih institucija BiH, da u skladu sa svojim nadležnostima štite Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum”, naveo je Izetbegović.

Tražit će također, naglasio je, i od institucija međunarodne zajednice zaduženih za sve aspekte implementacije Dejtonskog mirovnog sporazuma, a prvenstveno od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH i Vijeća za implementaciju mira, da u skladu sa svojim ovlastima poduzmu konkretne radnje i korake da zaštite Dejtonski mirovni sporazum.

Zastupnici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirević, Saša Magazinović, Maja Gasal-Vražalica, Mirsad Mešić, Mensura Beganović, Damir Bećirović, Šemsudin Mehmedović, Zaim Backović i Jasmin Emrić uputili su, između ostalog poziv predsjedavajućem Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću, javni poziv u kojem od njega traže da organizira razgovor sa državnim poslanicima, državnim ministrima i predsjednicima parlamentarnih političkih stranaka ”koji nisu učestvovali u donošenju opasne entitetske odluke o rušenju Ustavnog suda BiH i ustavnog poretka BiH, kao i pokušaju unilateralnog napuštanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.“

”Dijelim vaše mišljenje da predmetna odluka Narodne skupštine entiteta RS predstavlja flagrantno kršenje Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma, te stoga razumijem vašu zabrinutost i potrebu da na ovakav način reagirate. Međutim, smatram da sastanci na kojima bi bili prisutni samo pojedini predstavnici institucija BiH neće polučiti institucionalni odgovor koji je ovom slučaju potreban. Zaštitu Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH moraju pružiti sve institucije BiH u punom kapacitetu njihovih nadležnosti. U tom smislu i od vas očekujem da iskoristite vaš uticaj, ovlaštenja i raznovrsne mogućnosti koje posjedujete kao zastupnici u najvišem zakonodavnom organu BiH”, naveo je Izetbegović.

Komisija za provođenje referenduma

Na posebnoj skupštinskoj sjednici NSRS-a koja je održana 15. jula imenovana je i komisija za provođenje referenduma, koja ima devet članova.

U bh. entitetu Republika Srpska 9. januar obilježava se kao Dan Republike.

Tog datuma 1992. godine usvojena je deklaracija o uspostavljanju Srpske republike BiH.

U novembru prošle godine Ustavni sud BiH ocijenio je neustavnim taj dio entitetskog Zakona o praznicima.

Prema odluci tog suda, 9. januar nije prihvatljiv za sve građane RS-a jer je bez učešća predstavnika Bošnjaka, Hrvata i ostalih donesena Deklaracija o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine i predstavlja jednostrani akt koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Taj sud naredio je da bude izmijenjen dio entitetskog Zakona o praznicima, koji se tiče proslave Dana RS-a, nakon što je usvojio apelaciju člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića.

Međutim, vlasti RS-a saopćile su da će nastaviti obilježavanje 9. januara, kao i do sada, u skladu sa Deklaracijom koju je usvojila Narodna skupština RS-a, nakon što je Izetbegović zatražio ocjenu ustavnosti.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik najavio je nakon toga da će raspisati referendum u vezi sa odlukom Ustavnog suda BiH da je Dan RS – 9. januar, neustavan praznik.

On je istakao da je pravo rješenje referendum na kojem bi građani entiteta odgovarali na pitanje da li žele da 9. januar i dalje bude Dan RS-a.

Izvor: Agencije