Biskup Komarica: RS sprečava povratak Hrvata

Premijer Orešković zahvalio je biskupu Komarici na brizi o Hrvatima u Banjalučkoj biskupiji (Anadolija)

Problemi Hrvata u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, odnosno Banjalučkoj biskupiji, gdje vlasti RS-a onemogućavaju obnovu kuća Hrvata koji se žele vratiti, čime se sprečava njihov povratak, bili su tema razgovora banjalučkog biskupa Franje Komarice i premijera Hrvatske Tihomira Oreškovića u petak u Banjoj Luci, javlja agencija Anadolija.

“Današnja situacija hrvatske populacije u entitetu RS u Bosni i Hercegovini postaje sve dramatičnija. Preostali domicilni Hrvati, kojih je oko pet posto od njihove predratne populacije, uglavnom su ljudi starije dobi, za koje se sve poratne godine brine gotovo isključivo Caritas Banjalučke biskupije”, naveo je biskup Komarica.

Dodao je kako nema skoro nikakve političke i pravne pomoći.

Upoznao je premijera Oreškovića s nekim naročito važnim pitanjima u kojima bi institucije Hrvatske mogle pomoći poboljšanju teške životne situacije i osiguranju sigurnije i dostojnije budućnosti tamošnjim Hrvatima.

Zajednički interes

Orešković je istakao kako je sistematska briga o Hrvatima u Bosni i Hercegovini ustavna, ali i moralna obaveza svake hrvatske vlade i kako će ta pomoć i dalje biti prioritet.

Rekao je i kako će Hrvatska dati punu podršku ulasku Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, što je posebno važno pitanje radi stabilnosti i razvoja ove države.

Jedan od načina te podrške bit će i zajednička saradnja na projektima od zajedničkog interesa, za koje je moguće povući sredstva iz evropskih fondova, a koji imaju za cilj bolji život Hrvata u Bosnio i Hercegovini.

Premijer Hrvatske zahvalio je biskupu Komarici na brizi o Hrvatima u Banjalučkoj biskupiji te naglasio kako će Vlada nastaviti sistematski pomagati da se Hrvati vrate na svoja ognjišta.

Izvor: Agencije