Thaci odao počast ubijenim Srbima

Thaci kaže da će uskoro doći do pomirenja, jer postoji volja za tim (EPA)

Kosovski predsjednik Hashim Thaci danas je u Starom Grackom, kod Lipljana, položio vijenac na spomenik 14 Srba iz toga sela, ubijenih u julu 1999. godine.

“Danas se sa bolom molim i još jednom izražavam žaljenje za sve žrtve tokom i nakon rata iz svih zajednica. Svaki zločin treba rasvijetliti i kazniti. Zločin je zločin, bilo protiv koga da je počinjen i bilo ko da ga je počinio”, rekao je Thaci.

On je, također, rekao da treba jednom za sva vremena rasvijetliti sudbinu svih nestalih lica, bilo da su oni Albanci, Srbi, Romi ili pripadnici neke druge zajednice, objavljeno je na internetskoj stranici kosovskog predsjednika.

Za iskreno pomirenje potrebna pravda

“Svi imamo odgovornost da radimo u tom pravcu. Imamo odgovornost prema njihovim porodicama i prema budućnosti naše djece. Mi treba da pomažemo jedni drugima. Bol svake majke je isti”, istakao je Thaci.

Rekao je da, danas kada se radi na izgradnji mira, pomirenju i saradnji između naroda u regionu, bitno je naglasiti da je za iskreno pomirenje potrebna pravda.

“Kao Kosovo, mi smo puno postigli u ovih 17 godina od završetka rata. Počeli smo da gradimo mostove komunikacije i saradnje. U bliskoj budućnosti to će donijeti povjerenje i pomirenje među zajednicama i narodima”, rekao je Thaci.

On je kazao da samo preovladavanjem pravde može da se dogodi pomirenje. Dodao je da će do pomirenja doći u bliskoj budućnosti, jer postoji volja za tim.

“Samo pomirenje i saradnja Kosovo i region čine evropskim”, zaključio je kosovski predsjednik.

Izvor: Agencije