Po Vučićevoj ideji: SNS izložbom tvrdi da nema cenzure

Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića priredila je izložbu pod nazivom “Necenzurisane laži” na kojoj su prikazali novinske tekstove i emisije u kojima se kritizira rad Vlade Srbije.

Na taj način su, kako objašnjavaju, željeli pokazati kako mediji nisu cenzurirani. Kritičari izložbe tvrde kako je vladajuća stranka u Srbiji poslala poruku da se vlast treba baviti medijima, a ne obratno te da je napravljen spisak nepoželjnih. 

Vučićeva ideja

Naslovne stranice, tekstovi, tweetovi – svi na račun vladajuće strukture u Srbiji, našli su se na jednom mjestu. U galeriji Progres, Srpska napredna stranka predstavila je javnosti kritike kao dokaz da u Srbiji nema cenzure, već da su mediji potpuno slobodni.

Najviše izvještaja o Vučiću

Nešto drugačiju sliku o stanju u medijima u Srbiji, prije svega elektronskim, daje analiza, koju je nedavno uradio Biro za društvena istraživanja, a prema kojemu je Aleksandar Vučić političar o kome se najviše izvještava.
Prema tom istraživanju, Vučića dnevno u centralnim informativnim emisijama u prosjeku ima skoro 17 minuta. U većini emitiranih izvještaja na nacionalnim televizijama, koje su za većinu građana Srbije i dalje glavno sredstvo informiranja, Vučić se spominje u pozitivnom kontekstu, dok na televiziji Pink, najgledanijoj komercijalnoj TV-stanici, prema analizi Biroa, nije bilo nijednog negativnog izvještaja o premijeru Srbije.

„Mislim da to što se nalazi u centru grada u stvarni je pokazatelj da vrhovna vlast navodno dopušta slobodu medija, a ustvari svesni smo da je suprotno stanje“, kazala je Tanja, posjetiteljica izložbe.

„Da imamo bar neki zakon o novinarstvu, pa kad nešto napišeš, što veća laž, to veća kazna  – drugačije bi bilo. Ovo su izmišljotine neviđene“, rekla je Stefanija.

Emisije u kojima se kritikuje rad Aleksandra Vučića, pa i karikature dio su, kako kažu naprednjaci, velike kolekcije koju su pravili od 2012. godine kada su ušli u Vladu Srbije i čiji dio su sada izložili pod nazivom “Necenzurisane laži”.

„Ideju za ovu izložbu SNS-u je dao lično njihov lider Aleksandar Vučić. On je najpre najavio da će osnovati muzej apsolutizma i diktature, ali na kraju se sve to pretvorilo u izložbu ‘Necenzurisane laži“, javlja reporter Al Jazeere Marko Subotić.

Na zidu su se našli i aforizmi i slika Dragoljuba Petrovića koje on objavljuje u dnevnom listu Danas,  čiji je glavni urednik. 

„Meni je drago da sam za života ušao kao eksponat na neku izložbu, mislio sam da će to biti za 100 godina kad se bude pravila neka izložba o novinarstvu, a ovako – lepo je da vas okače negde, a da vi to možete da vidite“, kazao je Petrović.

On upozorava da su, zapravo, tom izložbom naprednjaci napravili popis nepoželjnih, onih koji javno kritikuju Aleksandra Vučića.

‘Fašističke metode’

„Ova vlast je malo paranoična i oni misle da sve što je napisano protiv njih pokušaj da se oni zbace sa vlasti. Vi čak kad napišete neki status na Facebooku, oni smatraju da hoćete da ih srušite sa vlasti“, rekao je Petrović.

Srpska napredna stranka saopštava da pojedinci svakodnevno obmanjuju javnost u želji da Vučića predstave kao medijskog diktatora i da ne razumije one koji izložbu opisuju kao fašističku metodu.

“Fašističke metode su kada nekog napadate svakog dana, a onda mu zabranjujete da to objavi. Možda su se neki autori uplašili svog odraza u ogledalu i pomislili na fašizam”, rekao je Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Srbije.

Donedavna urednica Politike koja je podnijela ostavku jer se nije slagala sa vlasnicima lista, među kojima je i država, izložbu vidi kao lošu i potcjenjivačku.

„Ja to više vidim kao jednu komediju apsurda, jedan besmislen potez. Situacija za vreme Aleksandra Vučića za medije je bolja nego što je bila situacija za vreme Borisa Tadića. Ima više opozicionih listova, ima više opozicionih mišljenja i situacija nije tako loša kao ono jednoumlje gde Tadić kaže – ja sam skratio mandat i nijedan jedini list ili TV u Srbiji mu ne kažu – nema u Ustavu skraćenje mandata, postoji samo ostavka“, kazala je Ljiljana Smajlović, predsjednica Udruženja novinara Srbije.

Slična izložba prije tri godine bila je otvorena u Podgorici. “Riječ, slika i neprijatelj” bila je postavka na kojoj su izloženi kritički tekstovi na račun premijera Mila Đukanovića.

Idejni tvorac izložbe bio je Vladimir Beba Popović, nekada blizak saradnik premijera Srbije Zorana Đinđića.

Izvor: Al Jazeera

 


Povezane

U Srbiji, aktuelni ministar policije Nebojša Stefanović optužio je pojedine medije za sudjelovanje u prizivanju “balkanskog proljeća” u toj zemlji. Te su optužbe uslijedile nakon protsta “Ne davimo Beograd”, koji je ovog vikenda okupio više hiljada ljudi, i poslije pisanja medija da dužnosnici Evropske unije i SAD-a, s kojima se Vučić sastao u ponedjeljak, finansiraju […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO