Makedonija korak bliže novim izborima

Četiri političke stranke u Makedoniji, potpisnice dogovora iz Pržina, utvrdile su detalje provođenja reformi u biračkom spisku, medijima i prelaznoj vladi.

Krajem augusta predsjednici stranaka analizirat će kako se provode dogovorene reforme u praksi i ako taj proces bude pozitivno ocijenjen, dogovorit će se datum izbora.

Prema izjavama predstavnika vladajuće albanske partije Demokratske unije za integraciju (DUI), prijevremeni parlamentarni izbori bi se održali 11. decembra.

Makedonija se nalazi u političkoj krizi godinu i po i već dva puta je odgođeno održavanje izbora zbog neslaganja opozicije o provođenju reformi iz dogovora iz Pržina.

“Otvara se mogućnost organiziranja fer, demokratskih i kredibilnih izbora na kojima će učestvovati sve stranke i na kojima će narod odlučiti kome će dati povjerenje. Očekujem da će na izborima narod podržati projekte, djela i reforme umjesto destrukciju i krizu“, kazao je Nikola Todorov iz VMRO-DPMNE-a.

Krizne godine u Makedoniji

Radmila Šekerinska iz SDSM-a je istakla da će Makedonija dobiti fer i demokratske izbore na kojima će odluke donositi građani, kako bi ta zemlja izašla iz krize.

“Ovim ćemo stati ukraj nekoliko kriznih godina življenja u zemlji i u isto vrijeme zaustaviti kriminalno vladanju Nikole Gruevskog.“

Krajem juna je policija u Skoplju bacila šok-bombu na demonstrante kada su učesnici „Šarene revolucije“ pokušali da sruše spomenik Prometeju iz kontroverznog projekta „Skoplje 2014“.

Više od tri mjeseca demonstranti bacaju farbu na zgrade i spomenike iz projekta „Skoplje 2014“ jer smatraju da su ta zdanja simbol vladavine Nikole Gruevskog.

Evropska unija je u aprilu suspendirala posredničke napore za rješenje krize u Makedoniji.

Prošle godine Unija je posredovala u postizanju sporazuma između vođa vlasti i opozicije, što je trebalo da otvori put ka izborima u aprilu, ali je glasanje odgođeno do juna zbog zabrinutosti opozicije za moguće namještanje glasova.

Međutim, zastupnici makedonskog Parlamenta odlučili su da otkažu vanredne parlamentarne izbore koji su prethodno bili zakazani za 5. juni.

Izvor: Al Jazeera