Kovač: Srbija bi se mogla suočiti sa sankcijama

Kovač je istakao da će Srbija morati suspendovati Zakon o univerzalnoj jurisdikciji (EPA)
Kovač je istakao da će Srbija morati suspendovati Zakon o univerzalnoj jurisdikciji (EPA)

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač je izjavio da bi se Srbija moga suočiti s oštrim sankcijama ako bi uhapsila nekog građanina Hrvatske.

Kovač je ranije izjavio da će Srbija morati suspendirati Zakon o univerzalnoj jurisdikciji i sarađivati s Haškim sudom i sve odluke primjenjivati i uvažavati, ponovivši zahtjeve koje je hrvatska strana iznosila kao uslov da saglasnost za otvaranje poglavlja 23 i 24.

“Smatram skoro nemogućim da bi srbijanska Vlada imala hrabrosti učiniti tako nešto, jer bi morala računati na kontramjere. Jedna od tih mjera je apsolutna blokada pregovora u procesu pristupanja Eurošpskoj uniji”, naglasio je Kovač za zagrebačke medije.

‘Hrvatska se precijenila’

On je rekao da će blokirati bilo kakve optužnice koje Srbija aktivira.

“Vrijeme je da Srbija počne razmišljati o tome da postoje zapovjednici srpskih snaga koji su bili uključeni u agresiju na Hrvatsku, pa neka njih istražuju”, zaključio je Kovač.

Hrvatska nema snagu blokirati Srbiju ni nekoliko mjeseci, a kamoli decenijama, kako najavljuju pojedinci, ocijenio je profesor Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Dejan Jović.

On je za beogradske medije rekao da bi opasnost po evropski put Srbije ipak mogla predstavljati situacija u kojoj bi se Hrvatskoj pridružilo još zemalja.

Razlog za blokiranje, naveo je, može biti bilo koja tema, pa čak i situacija u kojoj ne postoji konkretan razlog, jer je to moguće po važećim pravilima EU-a, koje zahtijevaju saglasnost svih članica.

Jović je naveo da se Hrvatska precijenila, dodajući da je opasno da zemlje loše procjene koliko zaista moći imaju.

Pogrešna politika odugovlačenja

“Ne mislim da je to dugoročno održivo, ako je zemlja koja blokira jedina strana, ali ako se stvori atmosfera u kojoj više zemalja ne želi proširenje, onda će oni tolerirati tu zemlju, makar ona nemala razlog”, kazao je Jović i kao primjer naveo to što Grčka već godinama blokira Makedoniju.

Jović navodi da bi “Srbija verojatno ponašala isto kao i Hrvatska” i dodao da EU pravi veliku grešku u svojoj politici proširenja i odugovlačenjem.

“Ona bi se morala širiti gdje može, kada može, a ovdje sada postoji raspoloženje za to. Balkan trenutno nije nikakav problem, ni sigurnosni, ni ekonomski. Pogrešna je bila i politika puštati jednu po jednu zemlju, umjesto da su grupisane”, naveo je Jović.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO