Kampanja za izbore u Hrvatskoj 25 dana

Kranji rok za prijavu je 13. august u ponoć, nakon čega DIP ima 48 sati za provjeru lista (EPA)
Kranji rok za prijavu je 13. august u ponoć, nakon čega DIP ima 48 sati za provjeru lista (EPA)

Kampanja za predstojeće vanredne parlamentarne izbore u Hrvatskoj trajat će 25 dana i počet će 16. augusta, s obzirom na to da će odluka predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o njihovom raspisivanju u Narodnim novinama biti objavljena 30. jula.

Predsjednica Hrvatske je izbore raspisala za 11. septembar, a budući da njena odluka stupa na snagu 30. jula, dan kasnije, odnosno 31. jula, počinje teći dvosedmični rok za prijavu kandidacijskih lista Državnoj izbornoj komisiji.

Kandidirati se mogu političke stranke i nezavisne liste i kandidati.

Kranji rok za prijavu je 13. august u ponoć, nakon čega DIP ima 48 sati za provjeru lista.

Pravovaljane liste bit će objavljene 16. augusta i tada počinje službena predizborna kampanja, koja završava dan uoči izbora, odnosno u subotu, 10. septembra, kada je predizborna šutnja.

Biranje 151 zastupnika

Novi saziv Sabora u Hrvatskoj će se birati u nedjelju, 11. septembra, a u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inostranstvu u subotu i nedjelju, 10. i 11. septembra.

Bit će to deveti izbori za Hrvatski sabor od nezavisnosti i drugi na kojima će birači koristiti preferencijski glas.

Na listi za koju će glasati moći će zaokružiti i ime kandidata kojem daju prednost u odnosu na sve druge kandidate sa te liste.

Birat će 151 zastupnika – 140 u deset izbornih jedinca u Hrvatskoj, tri će izabrati hrvatski državljani s prebivalištem u inostranstvu, a osam pripadnici nacionalnih manjina.

Izvor: Agencije


Povezane

Osmi saziv Sabora od stjecanja neovisnosti bio je najkraći do sada, trajao je 200 dana, efektivno se radilo 57 dana.

15 Jul 2016
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO