Srbija će vraćati ekonomske migrante

Timovi vojske i policije Srbije uskoro počinju patrolirati graničnim prijelazima s Bugarskom i Makedonijom, kako bi zaustavili ilegalne prelaske.

Iz Ministarstva policije Srbije izjavili su da će ubuduće svi ekonomski migranti biti vraćeni u zemlje iz kojih su došli, a oni koji budu zahtijevali da ostanu u Srbiji ući će u proceduru dobijanje azila.

Trenutno je u toj zemlji oko 2.700 izbjeglica, koji pokušavaju nastaviti put ka zemljama zapadne Evrope.

Najveći broj migranata je u blizini graničnih prijelaza prema Mađarskoj. UNHCR kritikuje Mađarsku zbog lošeg postupanja prema izbjeglicama.

Ministar rada i socijalnih pitanja Srbije izjavio da će ta zemlja zaštititi svoje granice.

„Još uvek se ne zna kada će policija i vojska početi patrolirati graničnim prelazima, ministar policije Srbije kaže da bi trebali uskoro“, javio je reporter Al Jazeere Nebojša Grabež.

Bodljikava ograda

Svakodnevno nekoliko stotina izbjeglica nalazi se na graničnom prelazu Kalebija i Horgoš.

Uslovi u improviziranim kampovima su nehigijenski, ali izbjeglice se trude da žive normalno, sve zbog želje da što prije napuste Srbiju i Mađarsku i dođu do zapadne Evrope.

„Teško prelaze u Mađarsku, deli ih bodljikava ograda visoka četiri metra. Veoma su selektivni prelasci na granici. Mađarske vlasti propuštaju 30-tak ljudi dnevno, a prvenstvo imaju Iračani i Sirijci. Jako malo izbeglica želi da zatraži azil u Srbiji. U ovoj godini kroz Srbiju je prošlo 150.000 izbeglica, a samo njih pet hiljada je izrazilo želju da ostane u Srbiji“, javlja Grabež sa graničnog prelaza Kalebija.

Postavlja se pitanje i na koji način će oni koji podnesu zahtjev za azil biti zbrinuti. Srbija ima kapacitete za smještaj samo 6.000 izbjeglica. Sve preko tog broja dovest će ovu zemlju u ozbiljan problem.

Izvor: Al Jazeera
 


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO