Hrvatska: Komisija za praćenje pregovora Srbije sa EU

Komisija je formirana nakon telefonske sjednice Vlade Repbulike Hrvatske (Goran Stanz / Pixsell)

Vlada Hrvatske u tehničkom mandatu osniva komisiju za praćenje ispunjavanja prelaznih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23 i 24 o pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

Komisijom će predsjedavati ministar vanjskih i evropskih poslova Miro Kovač, dogovoreno je na telefonskoj sjednici Vlade.

Poglavlje 23 odnosi se na pravosuđe i osnovna prava, a 24 na pravdu, slobodu i sigurnost.

Zadaci komisije

Zadaća komisije biti će praćenje provedbe obaveze ukidanja zakona kojim Srbija ima nadležnost za procesuiranje ratnih zločina na području susjednih država.

Komisija će pratiti i uspostavu i funkcionisanje zakona za zaštitu manjinskih prava u Srbiji te provođenje obaveze Srbije da bez diskriminacije žrtvama rata osigura prava, pristup pravdi i pravosuđu, uključujući pravo na naknade štete. 

Pratit će i provođenje obaveze Srbije da u potpunosti sarađuje u identifikaciji i otkrivanju nestalih osoba.

Članovi ove komisije su ministar branitelja, ministar finansija, ministar odbrane, ministar unutrašnjih poslova, savjetnik za vanjsku politiku predsjednika Vlade Republike Hrvatske, savjetnik za vanjsku politiku Predsjednice Republike Hrvatske, šef Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, šef Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i glavni državni advokat.

Nezadovoljstvo hrvatskih veterana

U međuvremenu, udruženja hrvatskih veterana, okupljena u Republičku koordinaciju udruga iz Domovinskog rata “Franjo Tuđman”, kritikovala su Vladu jer je Srbija otvorila poglavlja 23 i 24 u pregovorima za članstvo u Evropskoj uniji.

Veterani smatraju da do toga nije trebalo doći jer Beograd nije ukinuo zakon o univerzalnoj nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije.

Poručuju da Vlada do 1. septembra neće imati njihovu podršku, a nakon tog datuma, kako objašnjavaju, nazvat će stvari pravim imenom.

Ističu da je stav veterana bio jasan – da nema otvaranja poglavlja dok Beograd ne ispuni uslove, te da su posljednjih dana više puta razgovarali sa predstavnicima hrvatske vlade, za koju tvrde da im je okrenula leđa.

Vučić: Dogovor Srbije i Hrvatske

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kazao je jučer da Srbija nema problem da sporna pitanja rješava u bilateralnim odnosima i da vjeruje da će Srbija i Hrvatska imati dovoljno snage da prevaziđu probleme.

Istovremeno je poručio da je za Srbiju bolno i teško da neki od ljudi koje su pravosudni organi pustili na slobodu nisu na izdržavanju kazni, iako su višestruki počinioci zločina nad Srbima.

“Činimo ustupke zarad dobrih regionalnih odnosa i saradnje”, dodao je on.

Dodao je da je bitno da se Srbija i Hrvatska pokušaju dogovoriti bez očekivanja i traženja pomoći velikih sila.

“To je važnije nego da mi uvek moramo da očekujemo i tražimo podršku kancelarke [Angele] Merkel, Amerikanaca, Francuza ili da oni traže njihovu podršku. Bolje je da te stvari sami rešavamo”, zaključio je Vučić.

Izvor: Al Jazeera i agencije