Vučić: Veliki dan za Srbiju

Srbija je svjesna da mora promijeniti mnogo toga, ali se ne plaši teškog rada, kaže Vučić (Al Jazeera)

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je danas lijep i izuzetno značajan dan za Srbiju i njene građane, pošto je ta država svečano otvorila dva nova poglavlja u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Nakon Treće međuvladine konferencije Srbije i EU na kojoj su otvorena poglavlja 23 i 24, Vučić je izrazio duboku zahvalnost Miroslavu Lajčaku, Johannesu Hahnu i kako je kazao, drugim evropskim prijateljima koji su podržali put Srbije ka EU, posebno istakavši šefa mađarske diplomatije Petera Szijjarta.

“Kad me je moj prijatelj Boris Johnson pitao danas, da li je to nešto značajno za Srbiju, nisam oklevao da kažem da je ovo izuzetno veliki i važan dan za Srbiju, jer pokazuje da je to naš strateški put i dobar put, koji pokazuje naše preuzimanje obaveza i našu posvećenost ispunjavanju svih zadataka pred nama”, rekao je Vučić.

Poglavlje 23 odnosi se na pravosuđe i osnovna prava, a poglavlje 24  na pravdu, slobodu i sigurnost.

Odlučni da pokažu rezultate

On je istakao da je svjestan da će Srbija biti suočena sa poteškoćama, kao i preprekama, pogotovo u primjeni dva važna poglavlja te da je odlučan da ispuni očekivanja i da pokaže rezultate.

“Mi želimo ovakav tip društva i to je najvažniji razlog zbog kojeg ostajemo čvrsto na putu ka EU”, poručio je premijer Srbije i dodao da sve to ima direktnu vezu sa poboljšanjem životnog standarda građana.

Rekao je da će vladavina prava i postavljanje pravih zakona predstavljati veliki podsticaj za strana ulaganja, što jedino može garantovati bolji standard građana i veći privredni rast.

„Znamo da imamo mnogo nedostataka i da moramo mnogo toga da promenimo, ali da se ne plašimo teškog rada“, rekao je Vučić.

Dodao je da će se zalagati za regionalnu stabilnost i unaprjeđivati manjinska prava.

„Jedna smo od najbogatijih zemalja u Evropi sa 26 različitih manjinskih zajednica”, istakao je.

Srbija definiše brzinu približavanja EU

Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn istakao je danas da je otvaranje poglavlja 23 i 24 veliki trenutak za EU i Srbiju, te poručio da će brzinu približavanja Uniji definisati sama Srbija. 

On je kazao da su šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak i njegov tim doprinijeli postizanju dogovora i prelasku „posljednjih kilometara“ do otvaranja poglavlja.

Konstatovao je da pregovarački proces prema Srbiji ima moć transformacije, promjene društva.

„Ne treba imati nikakvu sumnju da je naša obaveza prema Srbiji prihvatanje širokim zagrljajem u naše društvo. Slovačko predsjedavanje je stavilo proširenje EU u svoje prioritete. Sada je fokus na održivoj primjeni ovih veoma ambicioznih i sveobuhvatnih reformi“, poručio je Hahn.

„Otvorili smo poglavlja, učinili smo veliki pomak u približavanju Srbije i Unije, a taj pomak nosi jaku poruku, da će Srbija ako uradi domaći zadatak napredovati u procesu proširenja“, poručio je Lajčak.

“To je najbolje oruđe za promociju demokratskih reformi i stabilnosti, kako u Srbiji, tako i EU”, dodao je.

Kazao je da je Slovačka zemlja koja je stavila ovaj proces kao prioritet svog predsjedavanja.

Slovačko predsjedavanje je posvećeno održavanju kredibilnosti tog procesa, rekao je Lajčak.

Izvor: Al Jazeera i agencije

 


Povezane

Pregovaračka pozicija Evropske unije u pregovorima sa Srbijom za poglavlje 23 ne sadrži uslove koje je Hrvatska tražila.

Published On 07 Jul 2016
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO