Srbija otvorila poglavlja 23 i 24

Otvorili smo poglavlja, učinili smo veliki pomak u približavanju Srbije i Unije, a taj pomak nosi jaku poruku – da će Srbija ako uradi domaći zadatak napredovati u procesu proširenja, poručio je danas šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak po završetku Treće međuvladine konferencije Srbije i EU.

“To je najbolje oruđe za promociju demokratskih reformi i stabilnosti, kako u Srbiji, tako i EU”, rekao je Lajčak na pres konferenciji.

On je dodao da je Slovačka zemlja koja je stavila ovaj proces kao prioritet svog predsjedavanja.

Slovačko predsjedavanje je posvećeno održavanju kredibilnosti tog procesa, rekao je Lajčak.

Dobra vijest

Otvaranje Poglavlja 23 i 24 predstavlja za Srbiju dobru vijest od velikog značaja i korak u dobrom pravcu, poručila je danas Dagmar Repčekova, ambasadorica Slovačke, države koja do kraja godine predsjedava Evropskom unijom.

Poglavlje 23 odnosi se na pravosuđe i osnovna prava, a 24 na pravdu, slobodu i sigurnost.

„Za Srbiju je to dobra vijest od velikog značaja i značajan korak u dobrom pravcu. Istovremeno, sa gledišta Evropske unije, a naročito posmatrano sa stanovišta slovačkog predsjedavanja u Vijeću EU, to je dokaz, da držimo datu riječ i da politiku proširenja shvatamo ozbiljno, kao strateški i efikasan instrument jačanja stabilnosti, demokratije i prosperiteta u Evropi. Sad je red na Srbiji da na ovom pristupnom putu istraje, i da dalje implementira reforme, na koje se obavezala”, rekla je Repčekova.

Ona je dodala da će EU posvetiti posebnu pažnju praćenju načina implementacije akcionih planova za oba poglavlja.

„Tempo integracije Srbije u EU neće određivati brzina otvaranja poglavlja, već kvalitet provedenih reformi. U ovom kontekstu Srbija može da računa na našu pomoć. Spremni smo da pomognemo novoj Vladi Srbije da održi pozitivnu dinamiku procesa pristupanja“, poručila je Repčekova.

Na konferenciji, kojom je predsjedavao ministar vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike Miroslav Lajčak, delegaciju Republike Srbije je predvodio premijer Aleksandar Vučić zajedno sa ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem i ministricom zaduženom za evropske integracije Jadrankom Joksimović.

Rješavanje problema građana

Članovi pregovaračkog tima Beograda kažu da je Srbija ispunila sve zadate kriterie za otvaranje poglavlja koja su ključna za izgradnju efikasne pravne države.

Bolje funkcionisanje države, deklarativno, priželjkuju svi. Za vlasti bi to bila potvrda uspješne politike, a za građane, ostvarivanje elementarnih prava, koje nudi jedna uređena država.

“Onih obeležja koja su neophodna da bi se jedan prostor nazvao državom ovde već odavno nema. Nestali su jedne noći u Savamali sa fantomkama, uz pomoć buldožera i, što je najstrašnije, uz pomoć gradske policije”, kaže profesorica Srbijanka Turajlić.

Nedostatak pravde, slobode i sigurnosti među najčešćim su primjedbama građana. Spomenuta poglavlja bi upravo trebala omogućiti veći stepen djelotvornosti pravosudnih organa – zaštitu žrtve i efikasnije rješavanje problema građana.

„Sve mi to negde imamo u našim papirima, našim zakonima, deklaracijama, ali praksa je nešto sasvim drugo i suštinski problem je da građani zaista osete da pravni sistem funkcioniše“, kaže zaštitnik građana Saša Jovanović.

Dodaje da država treba da djeluje i da svako obraćanje državi treba da završi uspjehom, a ne odugovlačenjem unedogled.

U pregovaračkom timu za Brisel s ponosom ističu da je Srbija ispunila gotovo 80 posto aktivnosti iz Poglavlja 23. Preostali su još neki važni akti kao što su izmjene Zakona o borbi protiv korupcije, izmjene Zakona o zaštiti podataka, kao i provođenje Akcionog plana za pitanje nacionalnih manjina.

Jačanje institucija

Šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević misli kako je treći veliki izazov jačanje institucija i poboljšanje administrativnih kapaciteta.

„Ja ovde ne mislim na državni aparat. Mislim na jačanje, obrazovanje, profesionalizaciju, nezavisnost pravosuđa kao takvog, jer je to suštinski važan deo poglavlja 23, kao i jačanje svih onih službi koje brinu o unutrašnjoj, ili ljudskoj bezbednosti“, dodaje Miščević.

Kroz ovaj mehanizam pregovaranja država sebi, praktično, uvodi mentora koji će je voditi kroz određene faze. Zaštitnik građana vjeruje da je to prilika da se napravi značajan pomak.

„A možemo mentoru da se pokazujemo boljim, lepšim, mlađim nego što jesmo. Ja se nadam da će država iskoristiti priliku da kroz mentorstvo, takvo kakvo jeste, kad već nismo mogli sami drugačije, zaista unese promene u život građana, a ne da oblačimo čisto odelo na iscepan veš“, kaže Janković.

Primjena standarda koje nameću ova poglavlja trebala bi omogućiti i ravnomjernije raspoređivanje državnih obaveza i povratak povjerenja građana u institucije koje su nadležne za njihove probleme.

Izvor: Al Jazeera i agencije