Hrvatska reakcija: Sporan odnos Srbije prema ratnim zločinima

Hrvatski premijer Tihomir Orešković očekuje da će Srbija poštivati uvjete za nastavak pregovora s Evropskom unijom, uključujući i onaj da ne može progoniti hrvatske državljane za ratne zločine, saopćila je Vlada Republike Hrvatske.

Orešković i ministri razgovarali su u ponedjeljak s veteranima o hrvatskim stajalištima za nastavak pregovora Srbije s Evropskom unijom, uključujući ključne uvjete –  punu saradnju s Haškim tribunalom i suspenziju zakona o regionalnoj nadležnosti za ratne zločine.

Hrvatska smatra ključnim ova dva neriješena pitanja koja su posljedica rata, navodi se u saopćenju.

Hrvatska je reagirala nakon što su u Briselu otvorena dva nova poglavlja u procesu pristupanja Srbije EU – 23 (pravosuđe i osnovna prava) i 24 (pravda, sloboda i sigurnost).

Pitanje nestalih

U zajednička pregovaračka stajališta EU-a na hrvatski zahtjev ušla je formulacija kojom se ističe “potreba za regionalnom suradnjom i dobrosusjedskim odnosima u procesiranju ratnih zločina, uključujući i cilj da se izbjegne sukob nadležnosti”, javlja Hina.

“Izjave dnevnopolitičke naravi iz Srbije koje su suprotne dogovorenim stajalištima ne pridonose napretku i jačanju EU-a te činjenici da se Hrvatska aktivno zalaže za ulazak zemalja jugoistočne Europe u EU“, istakao je Orešković.

Ministar branitelja Tomo Medved važnim drži ukidanje univerzalne jurisdikcije koja proizlazi iz srbijanskog Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine počinjene na teritoriju bivše Jugoslavije.

Naglasio je da su hrvatski veterani i stradalnici posebno zainteresirani i za rješavanje pitanja pronalaska nestalih.

Ministar vanjskih poslova Miro Kovač posebno se osvrnuo na pet ključnih obaveza koje Srbija mora ispuniti unutar poglavlja 23: Osigurati prava žrtvama rata i njihov pristup pravdi bez diskriminacije, da neće moći samovoljno i protivpravno primjenjivati svoje krivično zakonodavstvo na području Hrvatske i progoniti hrvatske državljane, da mora sarađivati u utvrđivanju sudbine nestalih osoba, potpuno sarađivati s Haškim sudom te urediti svoj izborni zakon tako da hrvatska manjina dobije zajamčen(e) mandat(e) u Narodnoj skupštini.

S druge strane, premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je Hrvatskoj da bi volio da predstavnici te države posvete veću pažnju saradnji Srbije i Hrvatske, javlja Tanjug.

Naglasio je da je na međuvladinoj konferenciji izrazio neslaganje sa stavom Hrvatske u vezi zakona o univerzalnoj jurisdikciji. 

“Neću da se mešam u unutaršnje stvari Hrvatske. Neću da stičem političke poene time što ću žestoko da odgovaram hrvatskim komšijama”, istakao je Vučić na konferenciji za novinare u Briselu.

On je rekao da bi volio da se više pažnje posvećuje saradnji Hrvatske i Srbije.

“Mi već preduzimamo mere za podršku pripadnicima hrvatske manjine, u skladu sa Deklaracijom koju sam potpisao nedavno sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović”.

Vučić: Dogovor Srbije i Hrvatske

Vučić je podsjetio da Hrvatska ima veoma sličan zakon kao i Srbija, ali sa lošijom odredbom koja se tiče mogućnosti ponovnog preispitivanja odluke sudova, ako Hrvatska nije zadovoljna presudom.

Također je naveo da neke zemlje poput Njemačke, Španije ili Belgije imaju istovjetne zakone kao Srbija.

„Upravo zahvaljujući tom zakonu mi smo procesuirali 14 zločinaca koji su učestvovali u izvođenju zločina u Srebrenici”, poručio je on.

Vučić je kazao da Srbija nema problem da sporna pitanja rješava u bilateralnim odnosima i da vjeruje da će dvije zemlje imati dovoljno snage da prevaziđu probleme.

Istovremeno je poručio da je za Srbiju bolno i teško da neki od ljudi koje su pravosudni organi pustili na slobodu nisu na izdržavanju kazni, iako su višestruki počinioci zločina nad Srbima.

“Činimo ustupke zarad dobrih regionalnih odnosa i saradnje”, dodao je on.

Dodao je da je bitno da se Srbija i Hrvatska pokušaju dogovoriti bez očekivanja i traženja pomoći velikih sila. 

“To je važnije nego da mi uvek moramo da očekujemo i tražimo podršku kancelarke [Angele] Merkel, Amerikanaca, Francuza ili da oni traže njihovu podršku. Bolje je da te stvari sami rešavamo”, zaključio je Vučić.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Predstavnici udruženja pravnika “Vukovar 1991” iz Hrvatske sastali su se u Beogradu sa predstavnicima Tužilaštva za ratne zločine Srbije. Ovo Udruženje nastoji da podstakne aktivnosti u Srbiji na procesuiranju osoba osumnjičenih za ratne zločine. Od Tužilaštva za ratne zločine Srbije traže da se pokrene postupak po njihovoj krivičnoj prijavi iz 2008. godine koja se odnosi […]

Pregovaračka pozicija Evropske unije u pregovorima sa Srbijom za poglavlje 23 ne sadrži uslove koje je Hrvatska tražila.

07 Jul 2016
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO