Referendum o Danu RS-a 25. septembra

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Odluku o raspisivanju referenduma o Danu Republike 25. septembra na cijeloj teritoriji tog bh. entiteta.

Referendumsko pitanje o kome će se građani Republike Srpske izjasniti glasi: “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?”.

Poslanici koalicije “Domovina”, koju čine uglavnom predstavnici Bošnjaka, prethodno su napustili sjednicu.

Odluka stupa na snagu dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske.

Na posebnoj skupštinskoj sjednici imenovana je i Republička komisija za provođenje Referenduma, koja ima devet članova.

Predsjednik Komisije je Siniša Karan, a članovi su Dragoljub Reljić, Davor Šešić, Nedeljko Glamočak, Perica Bundalo, Goran Zmijanjac, Zdenka Gojković, Vojislav Gligić i Milan Petković.

Za Odluku o raspisivanju referenduma glasala su 64 poslanika, a niko od prisutnih nije bio protiv, niti uzdržan.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je prethodno u obraćanju poslanicima da će nakon referenduma Vlada RS-a uputiti zakon o Danu RS u Narodnu skupštinu i da tome neće moći da se usprotive ni predstavnici međunarodne zajednice, javlja reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

Poslanici koalicije “Domovina” rekli su prethodno da će referendum dovesti do preglasavanja dva naroda u RS-u, te da taj entitet ne pripada samo srpskom narodu.

‘Volja naroda’

Dodik je rekao da će odluka o održavanju referenduma i odluka o obilježavanju 9. januara kao Dana Republike biti zakon sa najvećom snagom volje naroda u historiji tog bh. entiteta.

Dodao je da je važnost referenduma u tome da Srbi u RS-u zaštite pravo da samostalno odlučuju o važnim pitanjima i svojoj sudbini.

Dodik je rekao da je odluka Ustavnog suda BiH, kojom se Dan RS-a proglašava neustavnim, prevršila svaku mjeru i da svom potpredsjedniku [Ramizu Salkiću] poručuje “da odluku Ustavnog suda može da okači mačku o rep onog momenta kad narod izađe na referendum i kaže svoje ‘ne’ takvom odlučivanju Ustavnog suda BiH”, javlja Srna.

On je naglasio da se referendumom o Danu Republike poručuje lideru Stranke demokratske akcije SDA Bakiru Izetbegoviću i njegovoj političkoj opciji da ne mogu Republici Srpskoj osporavati prava koja joj pripadaju.

Prema njegovim riječima, pitanje referenduma i prava na referendum važno je i za sve odnose unutar BiH, te da i Bošnjaci moraju znati da BiH može biti samo dio kompromisa i konsenzusa.

On je naglasio da se u BiH danas nijedno važno pitanje ne može riješiti bez intervencije stranaca i visokih predstavnika koji su često omogućavali preglasavanje prava i interesa RS-a e i srpskog naroda upravo u Ustavnom sudu BiH.

“Republika Srpska nikada ne smije odustati od namjere da jednog dana pred međunarodnim sudovima pokrene pitanje uloge visokog predstavnika u BiH koji je bio dužan da zaštiti Dejtonski mirovni sporazum, a on ga je obezvređivao”, rekao je Dodik.

On je nagalsio da se odluka Ustavnog suda o Danu Republike ne može odvojiti od prakse međunarodnih faktora svih prethodnih godina u BiH.

“Nismo protiv BiH onakve kakva je koncipirana u Dejtonu sa tri naroda i dva entiteta”, rekao je Dodik, ističući da se u BiH sve češće pokušavaju mimo Ustava i zakona, i Dejtona, afirmisati institucije BiH kao nadređene, a ostale institucije u BiH kao podređene, čemu je međunarodni faktor doprinio pogrešno tumačeći Dejtonski mirovni sporazum.

Dodik je rekao da je budućnost BiH nemoguća, ukoliko se bazira na namjeri Bošnjaka da se nestankom RS-a osvete Srbima za prethodni rat.

“To nas je sve dovelo u poziciju da se odlučnije borimo za svoja prava”, rekao je Dodik. Kazao je da referendum neće ugroziti ni bošnjački, ni hrvatski narod u Srpskoj.

S druge strane, potpredsjednik NSRS Senad Bratić kazao je prethodno poslanicima da Koalicija ‘Domovina’ ne može učestvovati u donošenju odluke o održavanju referenduma o Danu RS-a.

“Srpski predstavnici u BiH govore o 1. martu 1992. godine kao o datumu kada su Srbi preglasani na ovim prostorima, a sada žele da preglasaju druga dva naroda”, rekao je Bratić.

On kaže da se odluke Ustavnog suda BiH moraju poštivati.

“Neozbiljno je da Narodna skupština Republike Srpske donese odluku o referendumu, umjesto da štiti zakonitost i ustavnost odluka”, dodao je Bratić.

On je ponovio da referendum u tom bh. entitetu može izazvati i održavanje nekog drugog referenduma u BiH. 

Ustavni sud BiH: Dan RS je neustavan

Klubovi poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Demokratskog narodnog saveza (DNS) , Socijalističke partije (SP), Samostalnog demokratskog srpskog kluba (SDS-K) i narodni poslanik Ilija Stevančević ranije su uputili  predsjedniku Narodne skupštine RS-a zahtjev za zakazivanje posebne sjednice Narodne skupštine o raspisivanju referenduma.

U bh. entitetu Republika Srpska 9. januar obilježava se kao Dan Republike.

Tog datuma 1992. godine usvojena je deklaracija o uspostavljanju Srpske republike BiH.

U novembru prošle godine Ustavni sud BiH ocijenio je neustavnim taj dio entitetskog Zakona o praznicima.

Prema odluci tog suda, 9. januar nije prihvatljiv za sve građane RS-a jer je bez učešća predstavnika Bošnjaka, Hrvata i ostalih donesena Deklaracija o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine i predstavlja jednostrani akt koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Taj sud naredio je da bude izmijenjen dio entitetskog Zakona o praznicima, koji se tiče proslave Dana RS-a, nakon što je usvojio apelaciju člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića.

Međutim, vlasti RS-a saopćile su da će nastaviti obilježavanje 9. januara, kao i do sada, u skladu sa Deklaracijom koju je usvojila Narodna skupština RS-a, nakon što je Izetbegović zatražio ocjenu ustavnosti.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik najavio je nakon toga da će raspisati referendum u vezi sa odlukom Ustavnog suda BiH da je Dan RS – 9. januar, neustavan praznik.

On je istakao da je pravo rješenje referendum na kojem bi građani entiteta odgovarali na pitanje da li žele da 9. januar i dalje bude Dan RS-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije