Potpisan ugovor o mostu kod Svilaja

Na sastanku se razgovaralo i o projektima izgradnje mosta kod Gradiške i Pelješkog mosta (Anadolija)

Ugovor između Bosne i Hercegovine i Hrvatske o izgradnji mosta na rijeci Savi kod Svilaja potpisan je u petak u Neumu.

Ugovor o projektu vrijednom više od 26 milijuna eura potpisali ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko i hrvatski ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Hrvatske Oleg Butković.

“Izgradnja mosta na rijeci Savi kod Svilaja je jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata na Koridoru 5c, kojim će se povezati autocesta sa bosanskohercegovačke i hrvatske strane rijeke Save”, kazao je Jusko, navodeći kako je potpisivanje ugovora nastavak dugogodišnje suradnje.

Razgovori o mostu kod Gradiške

“Most na savi kod Svilaja, osim što spaja dvije prijateljske zemlje, ima veliki značaj za budućnost, s obzirom da se nalazi na vrlo važnom koridoru, koji je većim dijelom izgrađen u Hrvatskoj, autocestom. Ovo je nastavak prema Bosni i Hercegovini i vjerujem da ćemo se zajedničkim snagama što prije spojiti s Lukom Ploče, jer to je jedan od najvažnijih koridora koji prolazi kroz Hrvatsku i kroz Bosnu i Hercegovinu”, kazao je Butković, kako prenosi Anadolija.

Prije potpisivanja ugovora ministri su razgovarali o projektu izgradnje mosta kod Gradiške, što je drugi infrastrukturni izazov na rijeci Savi.

“Sve aktivnosti ćemo ojačati oko izgradnje projektne dokumentacije. Očekujemo da će biti gotova do kraja ove godine i da će se vrlo brzo krenuti u realizaciju i raspisivanje natječaja”, pojasnio je Butković.

Na sastanku se razgovaralo, “u veoma konstruktivnoj atmosferi”, i o projektu izgradnje Pelješkog mosta, za koji je, kako je naglašeno, sva dokumentacija dostavljena bh. strani.

“Nama je to strateški interes. Najveći interes, spojiti svoj teritorij, Hrvatske, i izražavam zadovoljstvo da najveći projekt ide, ali nam je također bitno da naši susjedi ostvare sva svoja suverena prava oko neškodljivog prolaska”, kazao je Butković.

Gotova dokumentacija za Pelješki most

Što se tiče Pelješkog mosta, Jusko je naglasio kako je zadovoljan dokumentacijom koju je dobio na uvid.

“Ekspertni tim Bosne i Hercegovine i predstavnici Hrvatske su još 2006. godine usaglasili stavove kad je u pitanju Pelješki most. Ako su ekspertni timovi izgradnju mosta već usaglasili, ja ne vidim tu ništa sporno”, kazao je bh. ministar, navodeći kako će informirati Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine o postojećim dokumentima i stavovima koji su usuglašeni prije 10 godina.

U Neumu je također dogovoren novi sastanak, koji će biti održan u Zgrebu, na kojem će se razgovarati o željezničkom i zračnom povezivanju.

Uz ministre, ugovor u ime Hrvatske potpisali su direktor Hrvatskih autocesta Josip Draženović, a u ime izvođača predsjednik Uprave Viadukta iz Zagreba Joško Mikulić, te direktor poduzeća Hering iz Širokog Brijega Ladislav Bevanda.

Izvor: Agencije