Poslodavci u Federaciji BiH: Uništiše nas novi nameti

Udruženje poslodavaca bosanskohercegovačkog entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, strani investitori i sindikati upozoravaju kako će novi poreski nameti, koje je usvojila entitetska Vlada, imati velike posljedice po privredu i tržište rada. Vladu pozivaju da odgodi primjenu Pravilnika koji bi u četvrtak trebao stupiti na snagu te da, kao što je ranije precizirano u socijalnom dijalogu, smanji doprinose.

Smanjenje plata i gubitak radnih mjesta u Federaciji – to bi mogao biti rezultat nove poreske politike entitetske Vlade, upozoravaju poslodavci. Reformskom agendom je, kažu, dogovoreno kako će svako povećanje poreza pratiti smanjenje doprinosa, ali to nisu dobili.

Na konferenciji za novinare, zajedno sa sindikatima i stranim investitorima, novinarima pokazuju spisak od 10 dokumenata koji donose nova opterećenja. Između ostalih i najavljeno povećanje akcize na naftu.

“Kompanija koju ja vodim, samo po tom osnovu, na godišnjem nivou će imati novo opterećenje od milion [konvertibilnih] maraka [500.000 eura]. Mi nismo sigurni na koji način nadomjestiti taj milion maraka i bojim se da će biti efekat smanjenje broja linija, smanjenje broja uposlenika i smanjenje prihoda”, ističe Safudin Čengić, direktor sarajevskog Centrotransa.

Povlastice za državne službenike

Sličan će efekat na privredu u cjelini imati primjena novog pravilnika koji donosi oporezivanje svakog toplog obroka većeg od četiri eura dnevno i regresa iznad 200 eura. Time se, kažu poslodavci, na njihov i teret radnika nameće godišnji trošak od blizu 100 miliona eura.

“Mi smo u zadnjih godinu dana, koliko se priča o Reformskoj agendi, o rasterećenju privrede, izloženi stalnom povećanju nameta, poreskih obaveza”, kaže Adnan Smailbegović iz Udruženja poslodavaca Federacije.

S druge strane, kritiziraju stavku u pravilniku kojom se državni službenici rasterećuju. Naknada za smještaj i odvojeni život ranije nije bila oporezovana premijeru, zamjenicima i ministrima, a sada to važi i za njihove savjetnike.

U Vladi, niti u resornom Ministarstvu finansija, nisu željeli govoriti o pravilniku i kritikama poslodavaca. Situaciju je kratko prokomentirala ministrica finansija Federacije Jelka Milićević, poslije sjednice Vlade u Mostaru prije dva dana.

“Ponovo se uzburkala javnost, čini mi se, bez provjerenih činjenica. Pravilnik je rezultat potpisanog i objavljenog Općeg kolektivnog ugovora”, kazala je.

Na ovo je odgovorio Mladen Pandurević iz Udruženja poslodavaca Federacije: “Kolektivni ugovor nema nikakve veze sa ovim aktom.”

‘Država bez empatije’

Dodaju i kako se nadaju da će uskoro to moći objasniti i ministrici. Profesor Aziz Šunje sa sarajevskog Ekonomskog fakulteta kaže kako u ovoj situaciji ima punu empatiju za poslodavce, jer su njihova opterećenja, kako navodi, već prevelika.

“Problem je što država [radi] opet bez empatije, u težnji da popuni svoje budžete, bez promišljanja kako da smanji svoju potrošnju i da pristupi ozbiljnim reformama. Razumijem, država treba prihode, ali s druge strane, treba da bude itekako proaktivna u tome kako smanjiti svoje rashode, a država i dalje ne poduzima bilo kakvu ozbiljnu reformu”, ističe Šunje.

Poslodavci, strani investitori i sindikati su prema Vladi Federacije uputili zahtjev da odloži primjenu novog pravilnika dok zakonom ne smanji doprinose. Sjednicu Ekonomsko-socijalnog veća imaju u ponedjeljak, iz Sarajeva javlja novinarka Al Jazeere Nataša Kovačev.

Izvor: Al Jazeera