U Beogradu otvorena ‘Crnogorska kuća’

Visoke zvanice na svečanom prijemu povodom otvaranja 'Crnogorske kuće' u Beogradu (Tanjug)

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović otvorili su u Beogradu “Crnogorsku kuću”, rekavši da je to još jedna potvrda bliskih i prijateljskih odnosa dvije države.

Otvaranjem ovog objekta ispunjen je jedan dio sporazuma o ustupanju nekretnina na recipročnoj osnovi, koje će biti korištene za diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Prijemu su prisustvovali ministri iz Vlade Srbije, visoke zvanice iz Crne Gore i Srbije, predsjednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković te diplomatski kor, a nakon što su predsjednici Nikolić i Vujanović zajedno otkrili ploču s natpisom “Crnogorska kuća u Beogradu”, intonirane su himne dvije zemlje. 

Vujanović je naveo da otvaranje ove kuće ima nesumnjivu vrijednost.

“Želim sa zadovoljstvom da konstatujem da smo države koje imaju najviše međudržavnih ugovora, a time i dogovorenog prostora saradnje. Ovo je crnogorska kuća, ali kuća koja ima otvorena vrata za naše prijatelje u Srbiji i koja je u funkciji vrednovanja i unapređenja naših bliskih odnosa. I, na kraju, ‘Crnogorska kuća’ u Beogradu ima svoju posebnost, jer je otvaramo na veliki Dan državnosti Crne Gore”, kazao je crnogorski predsjednik.

Poklon Crnoj Gori

“Ovaj vaš dom u srpskoj prestonici, poklon Crnoj Gori na dan kada proslavlja svoju državnost, razumem kao otvorena vrata prijateljstva, kao sabiralište ideja, saradnje, istinske posvećenosti očuvanju svih dragocenih momenata naše zajedničke prošlosti i budućnosti, kao jačanje inače čvrste veze između naših naroda i država”, rekao je Nikolić.

Vlade Crne Gore i Srbije zaključile su Sporazum o ustupanju korištenja nekretnina na recipročnoj osnovi, za smještaj diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Srbija se sporazumom obavezala da će Crnoj Gori ustupiti nekretninu u Beogradu, što je i učinila, dok je Crna Gora ustupila objekat u Podgorici.

Izvor: Agencije