Vukovarci od Srbije traže pravdu za zločine

Predstavnici Udruge pravnika “Vukovar 1991” iz Hrvatske sastali su se u Beogradu s predstavnicima Tužilaštva za ratne zločine Srbije.

To udruženje nastoji podstaći aktivnosti u Srbiji na procesuiranju osoba osumnjičenih za ratne zločine.

Od Tužilaštva za ratne zločine traže da se pokrene postupak po njihovoj krivičnoj prijavi iz 2008. godine, koja se odnosi na postojanje pet logora u Srbiji tokom rata ‘90-ih godina.

Tvrde da Tužilaštvo ni poslije osam godina nije uradilo ništa u vezi s njihovom prijavom.

“Sad je rečeno u Tužilaštvu da, manje-više, nisu ništa radili, i stvar je već jasna da nije ništa rađeno. Mi se nadamo da će početi s radom, jer se sada otvaraju pravna pitanja o pristupu Srbije Europskoj uniji”, kazao je Pero Kovačević iz Udruge pravnika “Vukovar 1991”.

Logori za Hrvate

Prije četiri godine to udruženje je uputilo zahtjev i predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da podrži istrage protiv odgovornih za postojanje logora za Hrvate na prostoru Srbije, kao i da podrži postavljanje spomen-ploče u Stajićevu kod Zrenjanina, gdje je bio logor.

Udruženje tvrdi da su u logorima Stajićevo, Begejci te u Sremskoj Mitrovici, Nišu i Beogradu činjeni zločini nad državljanima Hrvatske, koje su 1991. i 1992. godine zarobili pripadnici tadašnje Jugoslovenske narodne armije.

Zbog toga su 2008. godine Tužilaštvu u Srbiji podnijeli krivičnu prijavu protiv odgovornih za dešavanja u tim logorima, ali predmet još nije procesuiran.

“Hrvatsko državno tužilaštvo je 2011. godine ustupilo kolegama u Beogradu optužnicu protiv bivšeg generala JNA Aleksandra Vasiljevića i potpukovnika Miroslava Živanovića zbog ratnog zločina protiv civila i ratnih zarobljenika u logorima u Srbiji. Prema optužnici, u njima je ubijeno 19 zarobljenika, dok su većem broju nanete teške povrede sa trajnim psihičkim i fizičkim posledicama, a više žena je silovano”, javlja reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Izvor: Al Jazeera i agencije