Mektić: Šešelj će biti procesuiran ako uđe ilegalno u BiH

Lider SRS-a naveo da će na nekom mjestu i u određeno vrijeme ipak prijeći granicu BiH i pojaviti se Bratuncu (AP)
Lider SRS-a naveo da će na nekom mjestu i u određeno vrijeme ipak prijeći granicu BiH i pojaviti se Bratuncu (AP)

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić ponovio je da je lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu te da će biti procesuiran ako uđe ilegalno.

Zakon o strancima propisuje da u Bosnu i Hercegovinu ne može ući osoba koja već ima zabranu ulaska.

Ukoliko to pokuša, službenik na graničnom prijelazu će mu izdati rješenje o odbijanju ulaska u Bosnu i Hercegovinu, a može biti i kažnjen novčano, u iznosu od 300 do 1.500 konvertibilnih maraka (150 do 750 eura).

“Ukoliko Šešelj uđe u Bosnu i Hercegovinu ilegalno, biće uhapšen i predat Službi za poslove sa strancima i vrlo brzo će biti deportovan u zemlju čiji je državljanin”, rekao je Mektić.

‘Uskoro ću da prekršim zabranu’

Šešelj je ranije najavio da će u utorak doći u Bratunac, kako bi odao počast ubijenim pripadnicima srpske nacionalnosti tokom rata u Bosni i Hercegovini.

“Sigurno je da će delegacija stranke doći. Što se tiče mog dolaska, još ćemo odlučiti o tome, jer mi je službeno zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu, odlukom bivšeg visokog predstavnika Carlosa Westendorpa. Međutim, mi ćemo uskoro da prekršimo tu zabranu”, izjavio je ranije Šešelj.

Naveo je da će na nekom mjestu i u određeno vrijeme ipak prijeći granicu Bosne i Hercegovine i pojaviti se Bratuncu.

Nakon što je ranije ove godine Haški tribunal oslobodio Šešelja optužbi za ratne zločine, što je izazvalo burne reakcije u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, on je najavio kako mu je prva destinacija Zagreb, a da potom namjerava u Sarajevu “obići staze svog detinjstva”.

Hrvatska i Kosovo također su zabranile ulazak lideru Srpske radikalne stranke.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO