Victoria Nuland posjetila Skoplje i Beograd

SAD se nada da će politička kriza u Makedoniji biti riješena bez prinudnog uvođenja sankcija (Al Jazeera)
SAD se nada da će politička kriza u Makedoniji biti riješena bez prinudnog uvođenja sankcija (Al Jazeera)

Pomoćnica američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Victoria Nuland u ponedjeljak je s predstavnicima civilnog društva u Srbiji razgovarala o vladavini prava, o poštovanju ljudskih prava i o značaju zakonitog rada svih institucija u državi.

Kako je objavljeno na internetskoj stranici “zaštitnika građana”, Nuland, koja se nalazi u zvaničnoj posjeti Srbiji, razgovarala je s ombudsmanom Sašom Jankovićem.

Istom sastanku, kako se navodi, pristustvovali su i povjerenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, potpredsjednik Savjeta za borbu protiv korupcije Miroslav Milićević i izvršna direktorica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Izabela Kisić.

Predsjednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je tokom sastanka s Nuland da je jasna evropska orijentacija Srbije, koja će nastaviti provoditi reforme kako bi dostigla evropske standarde za svoje građane.

Naglasila da se Srbija zalaže za regionalnu stabilnost i da ima konstruktivnu ulogu u regionalnoj saradnji, kao i da će parlament u vezi s tim nastaviti davati svoj doprinos.

Nuland je navela da Sjedinjene Američke Države podržavaju otvaranje poglavlja 23 i 24, kao i proces eurointegracija Srbije.

Prevladati krizu u Makedoniji bez sankcija

Pomoćnica američkog državnog sekretara ranije u ponedjeljak je posjetila i Skoplje, gdje je, u razgovoru s liderima vodećih političkih partija, istakla da je postignut mali napredak u provođenju Dogovora iz Pržina te da je vrijeme za održavanje demokratskih i fer izbora.

“Moram reći da napuštam Skoplje ohrabrena onim što sam čula i nadam se da će se u danima koji dolaze pregovarački timovi ujediniti kada je riječ o idejama koje su na stolu, i da će odrediti put za održavanje izbora. Kako bi se to ostvarilo, bit će potrebna politička volja svih strana. Nakon susreta koje sam imala danas, osjećam da ta volja postoji. Ambasador [SAD-a u Makedoniji Jess] Baily i njegov tim, zajedno s Evropskom unijom, nastavit će naporan posao s ciljem da političke stranke u ovoj zemlji dođu do rješenja što je prije moguće”, rekla je Nuland u Skoplju.

Izrazila je podršku radu Specijalnog javnog tužilaštva, koje je, kako je kazala, od ključnog značaja za povratak vladavine prava, odgovornosti i istinskog pravnog sistema u Makedoniji, pogotovo ako “zemlja želi postati članica EU-a i NATO-a”.

Prema njenim riječima, Sjedinjene Države se nadaju da će politička kriza u Makedoniji biti riješena bez prinudnog uvođenja sankcija.

Makedonija se nalazi u dubokoj političkoj krizi još od prošlih parlamentarnih izbora, održanih u junu 2014. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Pomoćnica američkog državnog sekretara Victoria Nuland boravi u Prištini gdje se sastala s dužnosnicima Kosova.U priopćenju za medije iz ureda Predsjednika Kosova nakon sastanaka navodi se da Skupština Kosova treba što prije usvojiti sporazum o demarkaciji granične linije s Crnom Gorom. To je ujedno i uslov za viznu liberalizaciju. Još detalja o posjeti pomoćnice američkog […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO