Težak život Srebreničana, prošlost još teža

Predstavnici vlasti i građani srpske nacionalnosti u Srebrenici uglavnom javno negiraju genocid koji se tamo dogodio u julu 1995. godine. Za većinu njih to je stvar politike, a za Bošnjake pitanje poštivanja žrtve.

Uz stalne napetosti na političkom nivou, život u takvoj zajednici je težak, a teret koji nose i jedni i drugi još teži, javlja iz Srebrenice reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović.

Krajem prošle godine pokrenuli su biznis s malinama, nedavno počeli uzgoj krastavaca – već iduće godine uloženo će im se vratiti, uvjereni su. Radenko i Senad, prijatelji i komšije, počeli su ovaj posao bez obzira na mišljenja pojedinih sugrađana da Bošnjak i Srbin u Srebrenici ne mogu zajedeno.

“Da ne gledamo više – on je Srbin, ja sam Bošnjak i mi ne možemo zajedno istim putem hodat’. Zašto da ne? I njemu je važna budućnost njegove djece, kao i meni za moju djecu”, kaže povratnik Senad Jusić.

‘Krivi su – novinari’

“Prošlost je prošlost, mi se okrećemo budućnosti”, kaže Radenko Simić, stanovnik Potočara.

O događajima iz 1995. godine se ne slažu, ali ne misle da je to važno. Na spomen riječi genocid, Radenko kaže da ga nije bilo te da je presuda Međunarodnog suda pravde politička. Senad, kojem je u Srebrenici ubijen otac, ne slaže se, ali prihvata drugačije mišljenje.

“Ja u potpunosti uvažavam njegov stav što se tiče samog termina genocid, ali isto tako njemu kažem: ‘Radenko, moj je stav onako kako ja to vidim'”, rekao je Senad.

“Tu temu pokreću samo političari i vi – novinari. Što se tiče naroda običnog, on živi normalno”, dodaje Radenko.

Normalno je u Srebrenici da razgovaraju, da se druže, da sarađuju, ali nije normalno da pričaju o genocidu. Mladen Kojić, Srbin kojem je 1992. godine poginuo otac, pokušava nam objasniti zbog čega je to tako.

Teško breme prošlosti

“Svi to uzimaju lično, niko ne gleda drugu stranu, svi to gledaju lično. Sada da se nađem u društvu svojih prijatelja Srba, teško je to. Šta god krenete, doći će do sukoba mišljenja”, objašnjava Kojić.

Svoj stav zato ne iznosi često. Fotografira, učestvuje u raznim aktivnostima civilnog sektora i, kako kaže, kao i njegovi vršnjaci, nosi teško breme prošlosti.

“I prema presudi u Hagu, u Srebrenici se desio genocid. Ko god se trudio da to ospori, samo će stvoriti dodatne probleme”, kazao je Kojić.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera


Povezane

‘Žao mi je što to govorim na današnji dan, ali ovo je postala isključivo politička tema’, rekao je predsjednik RS-a.

11 Jul 2016
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO