Mitropolit Mihailo: Zločinački juriš na Bosnu

U ime ljubavi i mira oprostiti, ali nikad ne zaboraviti, poručio crnogorski mitropolit (Getty Images)

Povodom obilježavanja 21. godišnjice genocida u Srebrenici, poglavar Crnogorske pravoslavne crkve mitropolit Mihailo, u pismu upućenom Organizacionom odboru za obilježavanje godišnjice genocida, poručio je da hiljade kamenih grobnih obilježja u Potočarima svjedoče težinu zločina izvršenog nad nedužnim Srebreničanima samo zato jer su se rodili pod znakom polumjeseca.

U pismu mitropolit crnogorski navodi kako svi stanovnici ovdašnjiih prostora nose breme zla koje se desilo u Srebrenici.

“Svi koji se na ovom prostoru osjećamo ljudima nosimo breme zla na svojim plećima i molimo Svevišnjeg da se više nikada ne ponovi takav genocid, kakav savremeni svijet nije vidio od Drugog svjetskog rata. Tragove tog užasa, nedostojnog svakog bića koje se smatra čovjekom, moramo učiniti javnom cijelom svijetu. Svima koji ga poriču moramo poručiti da svaki kamen i svaka stopa zemlje u Srebrenici svjedoče zlu koje se dogodilo prije 21 godinu”, navodi se u pismu mitropolita Mihaila.

Odnos civilizacije prema zločinu

Mitropolit u pismu dodaje da je genocid u Srebrenici predstavljao “zločinački juriš na Bosnu kakvu znamo, Bosnu dobrih ljudi, nezavisno od njihove vjere i nacije”.

“Zato se vi danas poklanjate nevinim žrtvama koje su stradale da bi se ta Bosna razgradila. Potočari simbolizuju odnos svjetske civilizacije prema zločinu koji neće dozvoliti da se takav užas ponovi i Bosna razgradi po mjeri zločinaca koji su ga osmislili i izvršili. A, ja u svoje lično ime, u ime Crnogorske crkve čiji sam poglavar, poručujem da budete dostojanstveni u svom bolu za vašim najmilijima, a zločince će Gospod nagraditi prema zaslugama. Vaše je da u ime ljubavi i mira oprostite, ali nikad ne zaboravite”, poručio je u pismu mitropolit Mihailo.

Izvor: Agencije


Povezane

O preživljavanju tokom tri i pol godine života u Srebrenici, o načinu na koji je grad pao kobnog 11. jula, o nepravdama s kojima se nose preživjeli govori Hasan Nuhanović.

Published On 07 Jul 2016
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO