Kovač: Srbija ne može suditi hrvatskim braniteljima

Miro Kovač je istakao kako će Srbija morati sarađivati i u otkrivanju nestalih i njihovih posmrtnih ostataka (EPA)
Miro Kovač je istakao kako će Srbija morati sarađivati i u otkrivanju nestalih i njihovih posmrtnih ostataka (EPA)

Ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Miro Kovač, koji je s ministrom branitelja Tomom Medvedom u ponedjeljak razgovarao s predstavnicima braniteljskih i stradalničkih udruženja, izjavio je kako Hrvatska može blokirati Srbiju u pristupnim pregovorima o punopravnom članstvu u Evropskoj uniji u Poglavlju 23 ako Srbija prema hrvatskim braniteljima počne primjenjivati zakon o univerzalnoj nadležnosti za ratne zločine počinjene na području bivše SFRJ, prenosi agencija Hina.

Nakon sastanka s predstavnicima brojnih udruženja u Ministarstvu branitelja, on je istakao kako Srbija na putu prema EU neće moći primjenjivati taj zakon, a morat će sarađivati i u otkrivanju nestalih i njihovih posmrtnih ostataka.

Što se toga tiče, Srbija će morati razmjenjivati informacije s hrvatskim državnim tijelima i žrtvama rata omogućiti pristup pravosuđu, odnosno pravdi, rekao je Kovač te dodao kako će žrtve rata imati pravo na odštetu, a Srbija će imati obavezu sve odluke Haškog suda poštivati i primjenjivati.

Evropski okvir

Na pitanje novinara može li Hrvatska spriječiti da Srbija podiže optužnice protiv hrvatskih državljana, Kovač je odgovorio kako postoji bilateralni način i bilo bi najbolje da se to tako riješi.

Isto tako, postoji i evropski okvir, istakao je, dodajući kako je vladavina prava temeljno načelo funkcioniranja EU-a.

Sada je obaveza Srbije da se taj njihov zakon ne primjenjuje na Hrvatsku i ta obaveza je ušla u pregovarački okvir, istakao je Kovač, dodajući kako će Srbija, želi li napredovati prema EU, to morati primjenjivati i morat će taj kriterij poštovati.

On je poručio kako će se svakih šest mjeseci provoditi nadzor nad ispunjavanjem te obaveze.

Izvor: Agencije


Povezane

Pregovaračka pozicija Evropske unije u pregovorima sa Srbijom za poglavlje 23 ne sadrži uslove koje je Hrvatska tražila.

07 Jul 2016
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO