Hrvatski sabor se neće okupljati do samoraspuštanja

Željko Reiner: Postojala je ideja da se u petak održi zadnja saborska sjednica (Arhiva)
Željko Reiner: Postojala je ideja da se u petak održi zadnja saborska sjednica (Arhiva)

Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner potvrdio je u ponedjeljak, nakon sjednice saborskog Predsjedništva, kako se zastupnici osmog saziva neće okupljati do petka, 15. jula, kada na snagu stupa odluka o samoraspuštanju parlamenta i za to optužio Socijaldemokratsku partiju, “drugu po veličini stranku u državi”.

Reiner je novinarima rekao kako je postojala ideja da se u petak održi zadnja saborska sjednica, ali da se toj ideji ispriječio SDP, pa je zaključeno da je nema smisla sazivati, jer je “kvorum vrlo nesiguran bez sudjelovanja druge po veličini stranke u državi”.

Podsjetio je kako je predsjednik SDP-a Zoran Milanović ranije preko medija poručio kako SDP ne želi učestvovati u nastavku saborskog zasjedanja te izvijestio kako ga je u ponedjeljak pokušao dobiti telefonski, kako bi ga uvjerio da su teme koje su se trebale naći pred zastupnicima – ratifikacija ugovora o pristupanju Crne Gore NATO savezu te izbor pravobraniteljice za ravnopravnost spolova – teme od nacionalnog značenja.

Zadatak većine

“Nisam ga uspio dobiti”, prenio je Reiner novinarima, navodeći kako se Predsjedništvu, “bez ikakva obrazloženja”, nije odazvala SDP-ova potpredsjednica Sabora Milanka Opačić, koju je “uspio dobiti” i koja mu je prenijela da je stav SDP-a i Milanovića da ne učestvuju u radu Sabora.

“Na taj smo način, naravno, zaključili da nema smisla sazivati sjednicu, jer je kvorum vrlo nesiguran bez sudjelovanja druge po veličini stranke u državi”, izjavio je Reiner.

Na opasku kako je kvorum zadatak parlamentarne većine, Hrvatske demokratske zajednice i Mosta, predsjednik Sabora ponavlja kako je SDP, “nažalost, poslao poruku da ne želi sudjelovati u tome”.

“Mislim da to nije dobro, mislim da je to nešto što se treba postići koncenzusom, što je od nacionalnog interesa i od interesa nacionalne sigurnosti. I jedna i druga strana uvijek su tvrdile kako želimo da Hrvatska bude lider u regiji, a sada, kada bismo trebali ratificirati taj sporazum, jedna strana u tome očito ne želi sudjelovati”, poručio je.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO