HDZ: Zakonito smo posuđivali novac od privatnika

Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice i kandidat za predsjednika te stranke Andrej Plenković razgovarali su u ponedjeljak u Zagrebu o novcu koji je stranka proteklih godina pozajmljivala od privatnih firmi.

Na kraju sastanka još jednom su ponovili da je zaduživanje kod privatnika zakonito i da u postupanju stranke nema ničeg spornog.

“Vjerojatno ćemo čuti neke informacije oko te pozajmice, posebno mi koji nismo bili četiri godine u vodstvu stranke”, rekao je član predsjedništva HDZ-a Darko Milinović.

Član Predsjedništva stranke Andrija Mikulić kaže da je sve rađeno prema zakonu, a tu tvrdnju opravdava činjenicom da su svi oni koji su bili dužni izjasniti se o pitanju rekli kako je sve rađeno prema slovu zakona. Isto misli i Plenković, koji je na sjednicu stigao kao gost. Budući stranački šef od trenutnog vodstva zatražio je detaljan financijski izvještaj.

U ‘igri’ i Gazprom

“Što se mene tiče, nakon odluka i ocjena DIP-a [Državno izborno povjerenstvo] i državne revizije, koji su potvrdili da je financiranje stranke u navedenom razdoblju bilo zatvoreno, ta priča je za mene zaključena”, kaže Plenković.

HDZ je novac posuđivao od tri privatne kompanije, a pitanje njihovog financiranja javnost je zaintrigiralo kada je jedan od vlasnika tih  tvrtki medijima potvrdio kako mu stranka nije vratila novac u dogovorenom roku. HDZ Prvom plinarskom društvu duguje 550.000 eura, a dug se gomila i zbog zatezne kamate.

“PPD, privatna tvrtka koja je HDZ opskrbila novcem, domaće tržište opskrbljuje plinom. Najveći kupac i prodavatelj plina u Hrvatskoj kupuje ga, između ostalog, i od ruskog Gazproma, a samo prošle godine ostvarili su prihod od pola milijarde eura”, javlja iz Zagreba reporterka Al Jazeere Ana Mlinarić.

Gazprom je vlasnik i mađarskog MOL-a, tvrtke s kojom je Hrvatska u arbitražnom postupku zbog kompanije INA. Upravo je poslovna suradnja tvrtke supruge HDZ-ovog bivšeg predsjednika Tomislava Karamarka s konsultantom MOL-a dovela do sukoba u Vladi i njegovog odstupanja sa potpredsjedničke funkcije.

Nevladina organizacija GONG poziva HDZ na veću transparentnost, posebno jer se stranci sudi u postupku FIimi Medija, zbog moguće malverzacije sa stranačkim finansiranjem.

Kako je otišao Karamarko

“Ne smije se zaboraviti zašto je Karamarko otišao, cijela priča preuzimanje INA-e i MOL-a, ruske veze, to su puno dublje političke priče, koje treba dalje istražiti kako se ne bi zaboravile, jer transparentnost može dovesti do udara na demokraciju, vrlo krhku u Hrvatskoj”, kaže Dragan Zelić iz GONG-a.

Plenković je jasan kada kaže kako će on preuzeti odgovornost za poslovanje stranke nakon 17. jula, potcrtavajući kako će njegovo rukovođenje strankom biti vođeno po tri ključna principa. Napominje da će “sve aktivnosti koje se odnose na prihodovnu i na rashodovnu stranu biti u skladu sa zakonom, zatim da će se uloge donositi transparentno i da će članovi Predsjedništva biti upoznati s modalitetima financiranja stranke”.

Dosadašnje vodstvo HDZ-a, odlučilo se na privatnu pozajmicu, jer, objašnjavaju, od banke nisu mogli dobiti kredit zbog vođenja sudskog spora. U GONG-u kažu kako ne znaju za sličan način zaduživanja drugih političkih stranaka u Hrvatskoj.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Hrvatski zastupnik u Evropskom parlamentu Andrej Plenković, jedini kandidat za predsjednika HDZ-a, predstavio je svoj izborni program.Izbori će se održati 17. jula nakon čega počinje kampanja za prijevremene parlamentarne izbore.HDZ na njih ovaj put neće s partnerom HSS-om, koji se jučer većinom nazočnih na Glavnom odboru odlučio za SDP.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO