Vučić: Nekima je agenda uvući Srbiju u sukob

Aleksandar Vučić kaže da Srbija nikome ne prijeti i da se ne želi svađati (Tanjug)
Aleksandar Vučić kaže da Srbija nikome ne prijeti i da se ne želi svađati (Tanjug)

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak da nije razumio cijelu hajku u vezi sa 11. julom i Srebrenicom, da u njoj nije ni učestvovao, niti joj doprinio, te poručio da će nastaviti s odgovornom politikom i neće dozvoliti da Srbiju uvuku u svađe i sukobe u regionu.

On je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da će Srbija poštovati druge narode, ali da nikome neće dozvoltiti da gazi Sribju i srpski narod.

“Srbija nije otirač nikada bila, pogotovo ne danas. Biće sve snažnija i jača, ekonomski, otvorenija prema svetu, komšijama i prijateljima i samo će prijateljstva da gradi”, kazao je.

Dodao je da Srbija nikome ne prijeti i da se ne želi svađati, ali da zna kome Srbija smeta.

Poštovati poruku iz Srebrenice

“Apsolutno niko od nas, ali je nekome trebalo da konstruiše priču kako bi nas uvukao u sukobe na Balkanu upravo zbog naših uspeha”, rekao je Vučić.

Naglasio je da mnogima smeta u regionu i svijetu odgovara stabilna, snažna i jaka Srbija.

“Zato će mnogi da pokušaju da uvuku Srbiju u tu vrstu blata, jer im mi odgovaramo kao gubavi. Neće nas uvući u te stvari, mene lično mogu da vređaju koliko hoće, nijednu ružnu reč neću da kažem ni o jednom od njih. Poštovaćemo druge narode, ali nikome nikada nećemo dozvoliti da gazi naš narod i Srbiju”, poručio je, dodavši da je Srbija poštovala poruku iz Srebrenice da ne dolaze u Potočare 11. jula.

“Ako vam smeta to što ćemo da stavimo cvet, položimo venac, mi nećemo doći”, rekao je Vučić, dodavši kako niko nikada nije rekao da misli da novcem može odati poštovanje.

Posvećeni evropskom putu

Vučić je kazao da neke članice Evropske unije mogu zaustaviti otvaranje poglavlja u pregovorima Srbije, ali ne i privredni rast i rast ugleda u svijetu, ne želeći reći na koje države misli.

Također je najavio da će evropskim zvaničnicima na predstojećem samitu u Parizu poručiti da Srbija ostaje posvećena napretku, reformama i evropskom putu, ali da niko ne treba da misli “da se Srbiji tek onako mogu zavrtati uši”.

Srbija je uradila sve što je trebalo za otvaranje poglavlja 23 i 24, rekao je premijer, dodajući da nije mogao sakriti razočarenje u razgovoru s brojnim zvaničnicima EU-a što do toga nije došlo te da očekuje da se Srbiji objasni šta je to što nije uradila.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO