Prva četvorica azilanata stigla u Hrvatsku

Hrvatska nevladina udruženja upozoravaju da Hrvatska nije dovoljno spremna za integraciju izbjeglica (EPA)

Prva četvorica migranata koji su iz Italije sukladno Europskom planu za upravljanjem migracijama premješteni u Hrvatsku, došli su u zagrebačko Prihvatilište za tražitelje azila Porin.

Ispred prihvatilišta dočekali su ih ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić i voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević.

“Selam alejkum! Dobrodošli u Hrvatsku”, kazao je ministar Orepić migrantima koji su došli u Porin.

Orepić je podsjetio da je Hrvatska prije tri godine primljena u Europsku uniju te da je sada u prilici pomagati ljudima koji su u nevolji.

Dodao je da nije riječ tek o humanoj nakani već i obvezi što proizlazi iz članstva u Europskoj uniji.

“Ovim činom Hrvatska pokazuje da je ozbiljna zemlja i da izvršava ono što je preuzela”, kazao je Orepić, dodajući da je ovo tek početak procesa u kojem će odgovornost morati pokazati sve državne institucije.

Azilanti žele ostati u Hrvatskoj do mirovine

Baričević je izrazio zadovoljstvo što u ime Europske komisije može čestitati hrvatskoj Vladi i narodu jer su “otvorili vrata i srca” za ljude koji prolaze kroz tragedije kroz koje je i Hrvatska prolazila prije 25 godina.

“Hrvatska se time svrstala u članice koje su zrele i shvatile da se problem migranata može riješiti jedino ako ga shvaćamo kao zajednički problem”, kazao je Baričević.

Dolazak prve skupine migranata rezultat je početih aktivnosti na premještanju podnositelja zahtjeva za međunarodnu zaštitu iz Grčke i Italije.

Jedan od migranata, 27-godišnji Abdul Rahmani kazao je novinarima da je sretan što je u Hrvatskoj te da nije očekivao tako srdačan doček.

Rekao je i da se nada da će kao vozač naći dobar posao te u Hrvatskoj ostati do mirovine.

Hrvatska nije spremna za integraciju izbjeglica

No, hrvatske nevladine udruge upozorile su ranije da Hrvatska nije dovoljno spremna za integraciju izbjeglica, te smatraju kako je obrazovanje ključ i preduvjet za njezin uspjeh.

Okupljeni u Koordinaciji za integraciju izbjeglica, podsjećaju kako neke europske države, poput Turske, “pucaju po šavovima” jer se tamo nalazi gotovo tri milijuna izbjeglica. Stoga i Hrvatska, ali i druge države na izbjegličkoj ruti mogu očekivati nove izbjegličke valove, navode udruge.

Ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice Tvrtko Barun pozdravlja napore oko premještanja i preseljenja izbjeglica iz Italije, Grčke i Turske, ali osuđuje restriktivnu politiku EU-a koja tjera očajne ljude da riskiraju svoje živote da bi došli do Europe.

“Samo ove godine više od 2.800 ljudi umrlo je i nestalo na putu za Europu kao utočište u bijegu iz svoje zemlje. Ti podaci pokazuju da politike zastrašivanja, uključujući i sporazum EU i Turske, neće spriječiti ljude da dolaze niti da prestanu riskirati svoje živote”, kazao je Barun.

Hrvatska bi do sredine srpnja trebala primiti pedesetak izbjeglica, ali prema podacima koordinacije, izbjeglice za sada nisu pokazale zanimanje za Hrvatskom.

Izvor: Agencije