Grabar-Kitarović: Izbori vjerovatno 11. septembra

Hrvatski sabor je 20. juna donio odluku o samoraspuštanju 15. jula (Al Jazeera)
Hrvatski sabor je 20. juna donio odluku o samoraspuštanju 15. jula (Al Jazeera)

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u petak da još nije definitivno odlučila za koji će datum u septembru raspisati vanredne parlamentarne izbore, ali da je sklona da to bude 11. septembra.

”Izbore ću raspisati u zakonskom roku, moram čekati ovih 30 dana do 15. jula, a onda raspisujem izbore najvjerojatnije za početak devetoga mjeseca. Nisam još definitivno odlučila [koji datum], međutim, sklona sam 11. rujna”, rekla je predsjednica Hrvatske, prenosi Hina.

Dodala je da je septembar izabrala zato što u tom mjesecu počinje škola.

“Nitko se ne želi baviti politikom preko ljeta. Nitko ne želi da im odmore uzmu političke kampanje. Ljudi se žele odmoriti i od politike. Povratkom u škole, želim 4. rujna ostaviti obiteljima da budu zajedno prije nego djeca krenu u školu”, kazala je Grabar-Kitarović.

Samoraspuštanje Sabora

Hrvatski sabor je 20. juna sa 137 glasova “za” donio odluku o samoraspuštanju 15. jula.

Sabor je odluku donio nakon što je samoraspuštanje zatražio 91 zastupnik u osam odvojenih prijedloga.

Zahtjev za raspuštanjem upućen je poslije izglasavanja nepovjerenja premijeru Tihomiru Oreškoviću i kada je prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko podnio ostavku nakon afere “Konzultantica”.

Od 15. jula počet će teći ustavni rokovi za prijevremene parlamentarne izbore, koji se, prema Ustavu Hrvatske, moraju održati najmanje 30, a najviše 60 dana od raspuštanja Sabora.

Izvor: Agencije


Povezane

Hrvatska u ćorsokaku

Malo je vjerovatno da bi se problem neefikasne i interno zavađene vlasti riješio raspuštanjem Sabora i raspisivanjem izbora.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO