FBiH: Najviše nepismenih u Trnovu

Dan nakon Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, podatke o Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova za područje bh. entiteta Federacija BiH predstavio je i Federalni zavod za statistiku.

Na području Federacije BiH popisano je 2.372.405 osoba, od čega je 153.185 nerezidenata, javila je Al Jazeerina reporterka Nataša Kovačev.

Od ukupnog broja popisanih, u tom entitetu živi 70,4 posto Bošnjaka, 22,4 posto Hrvata, 3,6 posto ostalih, te 2,55 posto Srba.

Kad je vjeroispovijest u pitanju, ukupno 71,28 posto se izjasnilo muslimanima, 22,1 posto katolicima, a pravoslavcima 2,7 posto.

Ukupno 74,4 posto stanovnika govori bosanski jezik, hrvatski govori 21,7 posto, srpski manje od dva posto.

Novo Sarajevo – najnaseljenija općina

Ukupno je 2,6 posto nepismenih, pri čemu općina Trnovo ima najveća stopu nepismenosti – 10,3 posto, a sarajevska općina Centar najmanju – 0,8 posto.

Kada je u pitanju informatička pismenost, 39 posto stanovništva tvrdi da je kompjuterski pismeno, 24 posto stanovništva je djelimično pismeno, informatički nepismeno ih je 36 posto, dok jedan posto osoba nije odgovorio na ovo pitanje.

Najviše stanovnika ima Tuzlanski, a najmanje Bosansko-podrinjski kanton. Najnaseljenija općina je Novo Sarajevo, a najmanje Pale.

Prosječna starost stanovništva na području Federacije BiH iznosi 38,4 godina, pri čemu je populacija u Kanton 10 najstarija s prosjekom godina 41,3. Istovremeno, općina Grahovo ima najstarije stanovništvo, a prosjek godina prelazi 50.

Na predstavljanju rezultata popisa stanovništva za Federaciju BiH još je rečeno kako International Monitoring Operation (IMO) ima tri mjeseca za verifikaciju podataka iz popisa.

Izvor: Al Jazeera