Dačić: BiH, Hrvatska i Srbija su centralni trougao balkanske politike

Dačić je istakao da su Turskoj i Srbiji su od izuzetne važnosti dobri bilateralni odnosi (Anadolija)
Dačić je istakao da su Turskoj i Srbiji su od izuzetne važnosti dobri bilateralni odnosi (Anadolija)

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije u tehničkom mandatu i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić je istakao da je Narodna skupština Srbije jedini parlament svih naroda bivše Jugoslavije koji je osudio zločine nad nekim drugim narodom.

“Srbija želi političku stabilnost u regionu, razgovore i dijalog, te da gleda u budućnost, pri tome neće menjati svoju politiku i retoriku i neće dozvoliti da je bilo ko ponižava”, rekao je u intervjuu za Anadoliju Ivica Dačić odgovarajući na pitanje o aktuelnoj polemici između političara u Bosni i Hercegovini i Srbiji o pitanju obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici.

„Vlada Srbije, svi mi, uložili smo mnogo u političku stabilnot u regionu. Pokrenuli smo i dijalog sa Prištinom, Vučić je bio u Srebrenici, tamo je zamalo izbegao ubistvo, a do dana današnjeg niko nije saopštio ni ko ga je napao, niti ko je to organizovao“, rekao je Ivica Dačić.

Istakao je kako je svijet pozdravio odluku premijera Srbije Aleksandra Vučića da prošle godine prisustvuje obilježavanju godišnjice u Srebrenici, te dodao da je Srbija donirala Srebrenici određena sredstva, „ne da bi, kako oni kažu, kupila neku njihovu naklonost, nego da bi pomogla razvoj tog kraja“.

„Ceo svet je pozdravio takve korake, a načelnik opštine Srebrenica, očigledno u dogovoru sa Bakirom Izetbegovićem i delom bošnjačkih političara, namerno drži ratno-huškačku retoriku, koja ne da da se vodi politika pomirenja, nego nas stalno vraća u konflikte iz prošlosti. Mi smo otvoreni za razgovore, ali Srbiju niko ponižavati neće“, kazao je Dačić.

Kada je riječ o Prijedlogu rezolucije o Srebrenici upućene Narodnoj skupštini Srbije, koju su predložile poslaničke grupe LDP-SDA Sandžaka i LSV-Zelena stranka, Dačić je istakao da je Narodna skupština Srbije jedini parlament svih naroda bivše Jugoslavije koji je osudio zločine nad nekim drugim narodom.

„Kada Parlament BiH, Hrvatske i drugi usvoje bilo koji dokument u kojem se osuđuje zločin protiv Srba, onda može neko eventualno nešto da nam prigovori. Mi smo tu rezoluciju ili deklaraciju doneli, pozivajući se i na presudu Međunarodnog suda pravde. A to što su neki poslanici predložili sada, znate, ono što nije prošlo u Savetu bezbednosti Ujedninjenih nacija, pa ne očekujete valjda da će proći u Skupštini Srbije“, rekao je on.

Šef srbijanske diplomatije izbjegao je direktan odgovor na pitanje o tome kad će biti riješena krupna politička pitanja između Sarajeva i Beograda, kao što su utvrđivanje granice dvije zemlje, imovina, korištenje resursa BiH bez nadoknade ili neriješeni imovinsko-pravni odnosi, rekavši da ta pitanja „stoje otvorena između BiH i Srbije već godinama, upravo zbog toga što mi nemamo vremena da se bavimo tim stvarima, mi se bavimo visokim temama, ko je više kriv“.

Kako može običan narod

„Bakir Izetbegović je meni lično rekao da su najgore situacije kada dođu neke godišnjice i onda počnu rasprave ko kome više treba da se izvini. Isključe se kamere, nema više političke kampanje, šta sada da radimo, kako živi ovaj običan narod. Je l’ taj običan narod koji dolazi iz BiH, Hrvatske u Beograd ima neki znak pitanja ili kada mi idemo u Sarajevo, Banju Luku, Mostar ili kada naši ljudi idu na more u Hrvatsku? Kako može običan narod tako da živi, a ne mogu političari?“, upitao je Dačić.

Šef srbijanske diplomatije, koji je i potpredsjednik Vlade u tehničkom mandatu, smatra da je stabilnost ključna riječ i da će Srbija i dalje težiti da kroz projekte dogovorene na sjednicama Vlade Srbije i Veća ministara BiH i Vlade bh. entiteta Republike Srpske produbi odnose.

„Vezani smo jedni sa drugima. Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija su centralni trougao u ovom trenutku balkanske politike i mislim da nam niko četvrti nije potreban. Dajte nama samima da rešavamo ta pitanja i siguran sam da ćemo ih tako bolje rešiti, nego ako se meša neko sa strane“, kazao je Dačić.

Na pitanje o tome kakvi bi mogli biti odjeci Brexita na stanje evropskih integracija u regionu, odgovorio je da je Velika Britanija izabrala svoj put, koji predstavlja veliki udarac za EU, i podsjetio da Ujedinjeno Kraljevstvo nikada i nije bilo zemlja koja je u punoj mjeri prihvatila sve instrumente evropske zajedničke politike, od Šengena do eura.

„Srbija treba da nastavi svoju politiku, da ispunjava svoje obaveze, nastavi svoj evropski put, ali sama EU, čini mi se, treba da izvuče pouke iz svega što se desilo. Pouke i kada je reč o odnosu prema zemljama koje žele članstvo u EU. Srbija apsolutno nije zadovoljna odnosom EU prema njoj“, rekao je ministar vanjskih poslova Srbije.

Dačić smatra da EU “ne shvata da u ovom trenutku potezima koje vuče u odnosu na Srbiju jača antievropsko raspoloženje u Srbiji” i da iz “političkih razloga” nisu otvorena poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Srbijom, za šta Velika Britanija i Hrvatska nisu dale saglasnost. Naglasivši kako je je Srbija ispunila sve što je trebalo, sve obaveze od skrininga, pa do zajedničkih mjerila koja su na kraju pisana, Dačić je ocijenio da je to što nova poglavlja neće biti otvorena „sramno i za Srbiju apsolutno neprihvatljivo“.

Ne interesuje nas Hrvatska, nego Brisel

„Bez ikakve uvrede, Turska i Crna Gora otvaraju nova poglavlja, Srbija ne. O čemu mi onda govorimo? Ako će Hrvatska biti merilo i kriterijum da Srbija treba da bude primljena u EU, Hrvatska, zemlja u kojoj je maltene zvaničan pozdrav ustaški pozdrav iz Drugog svetskog rata, ili Velika Britanija, koja je donela odluku da izađe iz EU, sada odlučuje o tome da li ćemo mi da uđemo ili nećemo, to nas tera da mi vrlo ozbiljno na sednici Vlade razmotrimo našu dalju strategiju kada je reč o EU. Ovo je političko maltretiranje Srbije. Mi nećemo dozvoliti nikome da nas ponižava, ni Hrvatskoj, njoj po najmanje, a ni EU. Mi želimo u EU, ali ako za to saglasnost treba da dobijemo od Hrvatske, onda se pitamo treba li uopšte da idemo tamo“, kazao je Dačić.

Komentarišući bilateralne odnose Srbije i Hrvatske te da li je moguće riješiti pitanja zbog kojih Hrvatska stopira otvaranje pregovaračkih poglavlja Srbiji, Dačić je kazao da se ta pitanja mogu riješiti ukoliko hrvatska strana želi. Podsjećajući da je već osam godina u Vladi Srbije – kao ministar unutrašnjih poslova, premijer i ministar vanjskih poslova, i da je uvek držao ispruženu ruku, Dačić je rekao: „Dogovorili smo se sto puta i formirali radne grupe. Hrvatska se žali na Srbiju, a od 2012. nije izabrala svoje članove grupe za granicu, a već dve godine ne žele da učestvuju u radu radnih grupa koje vode državni sekretari ministarstava spoljnih poslova za rešavanja otvorenih pitanja. Oni neće da rešavaju ta pitanja, neće, njima treba konflikt, ali mi nećemo. Nas Hrvatska ne interesuje, nas interesuje Brisel, da li je Brisel za ulazak Srbije u EU ili ne.“

Komentarišući bombaški napad na međunarodnom aerodromu „Ataturk“ u Istanbulu, prvi potpredsjednik Vlade Srbije izrazio je zaprepaštenje i uputio saučešće, prvenstveno porodicama nastradalih, ali i Republici Turskoj i turskom narodu.

„Terorizam je najveće zlo 21. veka. Nažalost, on se danas, pre svega, ogleda u nizu individualnih akcija koje je veoma teško sprečiti, pa čak i u najorganizovanijim državama u svetu, a Turska je jedna od takvih država. Jedini način na koji možemo uspešno da se borimo jeste razmena informacija, pre svega, službi koje se bore protiv terorizma, to su specjalne službe bezbednosti, policije i u tom smislu je važno da sve zemlje sveta i Evrope sarađuju“, rekao je Dačić.

Turskoj i Srbiji su važni dobri bilateralni odnosi

Govoreći o bilateralnim odnosima između Turske i Srbije, ministar spoljnih poslova Srbije ocijenio je da su oni bili u usponu svih ovih godina, ali da se „oni uvek kvare kada se pomešaju osećaji ljubavi i mržnje, odnosno simpatije i antipatije“.

“Ako bismo gledali strateški značaj Turske, za Srbiju je od izuzetnog značaja da ima dobre odnose sa Turskom, a isto tako je i za Tursku veoma značajno da ima dobre odnose sa Srbijom”, rekao je Dačić i dodao: „Međutim, ukoliko se Turska pojavljuje kao promoter ideje nezavisnosti Kosova i podstiče druge zemlje da priznaju nezavisnost Kosova, time direktno radi protiv teritorijalnog integriteta Srbije. Sa druge strane, taj osećaj povezanosti Sarajeva i Turske ne sme biti na štetu srpskog naroda ili drugih naroda koji tamo žive.“

Podsjetio je kako Srbija i Turska imaju potpisana dva veoma važna bilateralna sporazuma koji su osnova i za razvijanje dobrih političkih odnosa.

„Srbija i Turska imaju potpisana dva veoma važna sporazuma, Sporazum o slobodnoj trgovini i Sporazum o ukidanju viza. To je najviši odraz prijateljstva dveju zemalja, znači i političke odnose bi trebalo da na neki način upodobimo toj vrsti bilateralnih, diplomatskih i ekonomskih odnosa. Srbija je zainteresovana i pružamo ruku, ali sa druge strane, moramo da štitimo svoje interese, zemlju, svoj narod“, rekao je Ivica Dačić.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO