CG: Prijavila korupciju, pa dobila otkaz

Slučaj ispitivanja zloupotrebe državnih resursa u stranačke svrhe u Crnoj Gori još jednom je pokrenuo pitanje zaštite građana koji ih prijavljuju, takozvanih zviždača.

Dok nevladine organizacije tvrde da su oni potpuno nezaštićeni i da treba mijenjati zakon, u nadležnoj Agenciji za sprečavanje korupcije smatraju da institut polako zadobiva povjerenje građana, javlja reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

Od menadžerke podgoričkog hotela u kome su se održavali skupovi socijaldemokrata, nezavisni poslanik Mladen Bojanić dobio je informaciju da su događaji plaćeni novcem Željeznice, pod Ministarstvom saobraćaja, koje vodi lider socijaldemokrata.

Nakon što je tražio izvode iz trezora, Bojanić je Tužilaštvu, revizoru i Agenciji za sprečavanje korupcije prijavio zloupotrebu državnih resursa u partijske svrhe.

“Tako da je sve na institucijama sistema da to izguraju i ja apelujem, molim, da se to riješi što prije”, kaže Bojanić.

Dok socijaldemokrate sve odbacuju kao neistinitu i zlonamjernu podmetačinu, a Željeznica demantira optužbe, Specijalno tužilaštvo istražuje slučaj. U međuvremenu, zaposlena u hotelu koja je pokrenula sve otpuštena je.

Agencija za zaštitu, koja to nije

“Samohrana majka sa dvoje maloljetne djece otišla je na ulicu. Rečeno joj je da ide na odmor i da joj se ugovor više ne produžava. Neka se stide oni koji su to uradili. Neka se stide ljudski, ako politički neće”, kaže Bojanić.

Crnogorski premijer Milo Đukanović, međutim, misli drugačije. Kaže da cijeli slučaj nema veze s Vladom i da se poslodavac ponio kao što bi i on prema svojim zaposlenim da su otkrili poslovnu tajnu. Svoj stav, kaže, neće promijeniti čak i ako Tužilaštvo optuži socijaldemokrate za zloupotrebu državnog novca.

“Da li zaista mislite da je uobičajeno i normalno da neko, zarad političke potrebe bilo koje partije, neovlašćeno daje informacije o poslovanju te kompanije? Jel’ mislite da je to doprinos demokratiji? Ne, taj koji kaže da je doprinos demokratiji, priča budalaštine”, rekao je Đukanović.

Za zaštitu ‘zviždača’ u Crnoj Gori nadležna je Agencija za sprečavanje korupcije, dok je zakon u toj oblasti donijet krajem 2014. godine. Od osnivanja, Agencija je imala tri zahtjeva za zaštitom – jedan su odbacili, a dva su u toku. Tvrde da u aktuelnom slučaju ne mogu reagirati.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Koji su uzroci i koliko su pogubne posljedice korupcije? Ko su uzbunjivači i koji su motivi njihovih aktivnosti? Šta u borbi protiv korupcije mogu uraditi građani? Koliko su zaštićeni i sigurni ljudi koji ukazuju na korupciju? U ovom izdanju Konteksta govorimo o korupciji, uzbunjivačima i zviždačima, o ljudima koji ukazuju na korupciju. Gosti Konteksta su: […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO