Skoplje: Hiljade demonstranata probile policijski kordon

Završene su antivladine demonstracije u Skoplju tokom kojih su hiljade demonstranata u jednom trenutku probile policijski kordon ispred zgrade Vlade Makedonije.

Građani okupljeni oko inicijative “Protestujem” još jednom su se okupili na antivladinim protestima te bacali farbu na zgradu Vlade u maniru njihove “Šarene revolucije”, javlja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Demonstranti, koji protestuju mjesecima, traže formiranje prijelazne vlade koja bi pripremila zemlju za vanredne parlamentarne izbore.

Traže neopozivu ostavku predsjednika Gjorga Ivanova i zahtijevaju uključivanje nezavisnih predstavnika u rješavanje krize.

Demonstranti već mjesecima traže i ukidanje predsjedničke odluke o aboliciji.

Ivanov u potpunosti poništio pomilovanja

Ranije u ponedjeljak, Ivanov je povukao odluku o aboliciji za svih 56 pomilovanih osoba.

On je u kratkom saopćenju rekao da je prije deset dana donio odluku o poništenju pomilovanja 22 političara, a da u međuvremenu, uprkos zakonskoj mogućnosti, niko od ostalih pomilovanih nije podnio lični zahtjev da se pomilovanje povuče.

Kako je saopćeno iz njegovog kabineta, predsjednik je donio odluku da poništi i preostale odluke o pomilovanju koje je donio 12 aprila.

Ivanov navodi da je cilj ove odluke da doprinese nacionalnom pomirenju i da ponudi izlaz iz političke krize u zemlji.

“Ova odluka dolazi kao rezultat velikog pritiska, prije svega međunarodne zajednice, na predsjednika Makedonije, a koji traje više od 50 dana”, javila je iz Skoplja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Iz opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije su kazali da je Ivanov pokleknuo pod pritiskom svakodnevnih demonstracija.

Pritisak na predsjednika

Prije deset dana Ivanov je odlučio povući pomilovanje za 22 političara.

Međutim, uslijedile su brojne reakcije, kako u Makedoniji, tako i od međunarodne zajednice.

Odluka Ivanova da povuče aboliciju za određeni broj ljudi nije dovoljna, napisao je tada na Twitteru evropski komesar za proširenje Johannes Hahn.

“Kako je to EU više puta ponovio, sveobuhvatno rješenje je ključ da se izbjegne selektivna pravda”, dodao je Hahn.

Predstavnici međunarodne zajednice upozoravali su da je predsjednik svojom odlukom prekinuo istražne postupke za određene osobe koje je vodilo Specijalno javno tužilaštvo na osnovu materijala prisluškivanih telefonskih razgovora.

Dio domaće i međunarodne javnosti zahtijevao je da predsjednik povuče pomilovanje svih osoba.

Sutra u Makedoniju dolazi Johannes Haindl, specijalni izaslanik njemačkog Ministarstva vanjskih poslova i očekuje se nastavak pregovora s političarima o izlasku iz krize.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Predsjednik Makedonije povukao je svoju odluku o pomilovanju za 22 političara. Prije mjesec i po, Gjorge Ivanov pomilovao je ukupno 56 osoba, navodeći tada da odluku donosi kako bi se izašlo iz političke krize. Međutim, uslijedile su brojne osude kako u Makedoniji, tako i od međunarodne zajednice. Upozorili su da je predsjednik time prekinuo istražne […]

Published On 27 May 2016

Do eskalacije političke krize u Makedoniji, došlo je proteklih dana kada je predsjednik Đorge Ivanov abolirao sve političare uključene u aferu sa prisluškivanjem razgovora, koji, navodno, otkrivaju korupciju u vrhu makedonske vlasti. U Skoplju je naš gost politički analitičar Sašo Ordanovski. 

Published On 15 Apr 2016
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO