Pupovac: Hrvatska se vratila u devedesete

Pupovac: Nova vlada potpuno je isključila Srbe i druge manjine iz svog programa (Pixsell)

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac izjavio je da se Hrvatska vratila u devedesete godine prošlog stoljeća i obnovila isključivi nacionalizam, netoleranciju i antimanjinsku, posebno antisrpsku kampanju, a sve se naglo pogoršalo nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

On je u intervjuu beogradskim Večerenjim novostima naveo da Hrvatska ima tendenciju rehabilitacije četrdesetih godina 20. stoljeća.

“Nova vlada, koja sada više de facto i ne postoji, potpuno je isključila Srbe i druge manjine iz svog programa, a uključila ekstremno desne i ekstremno konzervativne grupacije”, istaknuo je Pupovac, koji je dugogodišnji zastupnik u Hrvatskom saboru.

Građanski otpor slabi val ekstremizma i revizionizma

Kaže i da se u Briselu, kao i na drugim mjestima, kada je riječ o politici, posebno srpskoj, ne može naići na razumijevanje iz prvog puta.

“Osim toga, Europa ima i svoje velike probleme. Treba samo biti ustrajan i pronaći adekvatan način komunikacije”, ukazuje Pupovac.

On smatra ohrabrujućim građanski otpor koji je, kako kaže, sve jači u Hrvatskoj i na kojem slabi taj val desnog ekstremizma i povijesnog revizionizma.

“Presudno je da tome doprinese i HDZ, ali i predstavnici Katoličke crkve”, istaknuo je predsjednik SNV-a, kako prenosi Tanjug.

Odupiru se i intelektualci

Prema njegovim riječima, sve je veći broj intelektualaca koji se odupiru desnom ekstremizmu i povijesnom revizionizmu, otvorenom klerikalnom i nacionalnom totalitarizmu.

“Poslije godina kada su ljudi uzvikivali ”Za dom spremni!”, sada na ulicu izlaze oni koji uzvikuju ”Neće proći. No pasaran!”, primjećuje on.

Pupovac zaključuje da su izvanredni parlamentarni izbori sve izgledniji izlaz iz političkog kaosa i nestabilnosti u koje je Hrvatska ušla u posljednjih nekoliko meseci.

Izvor: Agencije