Čestitke u regiji povodom početka ramazana

Mjesec ramazan ima 29 dana, a prvi dan Bajrama je petog jula (Anadolija)

Povodom početka odabranog mjeseca za muslimane, ramazana, vjerski i politički lideri iz regije uputili su čestitke muslimanskim vjernicima.

Ramazan je počeo sa zalaskom sunca u nedjelju 5. juna, a prvi dan posta je u ponedjeljak.

U ime Islamske zajednice u Hrvatskoj čestitku je uputio muftija Aziz ef. Hasanović, predsjednik Mešihata.

“Mjesec ramazan je prilika za svakog vjernika muslimana da se kroz ibadete i služenje približimo svome Gospodaru Allahu dž.š., a da se istovremeno udaljimo od svega što nas vodi u propast na ovome i na budućem svijetu. Druga obaveza koja je posebnost ovoga mjeseca je dijeljenje imetka koji je u našem posjedu”, poručio je, između ostalog, Hasanović i podsjetio da muslimani Hrvatske ove godine proslavljaju 100. obljetnicu priznanja islama u toj zemlji.

Na kraju poruke, objavljene na oficijelnoj Web stranici Islamske zajednice, muftija je uputio molbu “Uzvišenom Stvoritelju da na nas spusti svoju milost, oprost i da nas sačuva iskušenja koja nećemo moći podnijeti. Naš post i druge ibadete da primi i da Njegov oprost bude vodilja koja će nas bodriti u vrijeme iskušenja.”

‘Snaga vjernika’ 

Ramazan predstavlja snagu svakog vjernika, to je mjesec u kojem vjernik otvara svoje srce kako bi u njega ušlo svjetlo vjere, poručio je u svojoj ramazanskoj poruci reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH (IZ BiH) Husein ef. Kavazović.

U svojoj tradicionalnoj ramazanskoj poruci, reisu-l-ulema je poručio vjernicima da ramazanske dane provedu u bogosluženju i činjenju dobrih djela, prenosi agencija Anadolija.

“Braćo i sestre u vjeri, mi muslimani svjedočimo Allahovu jednoću, on je neovisan od stvorenja, njega ništa ne obuhvata, a on obuhvata sve. Ramazan je put kojim ćemo učvrstiti našu vjeru, to je mjesec u kojem se potpuno predajemo Allahu, skrušeni bogobojaznošću. U ramazanu je naša snaga, omekšajmo naša srca, otvorimo ih da u njih uđe svjetlo vjere. Neka u ovom mjesecu očvrsnu naše porodice, neka se ljudbav u njima širi. Provedimo ramazan u ibdaetu, neka naša dobra djela budu putokaz drugima, učinimo puno više da budemo bolji. Neka nam svima donese mir”, naglasio je Kavazović.

‘Tačka na podjele’

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija Mevlud Dudić u svojoj ramazanskoj poruci istakao je da je mjesec ramazan najdraži gost kome se vjernici raduju.

“Ramazan je najbolja prilika da okrenemo novu stranicu u našim životima, u odnosu prema Stvoritelju, zajednici, džematu, jedni prema drugima, porodici i sebi.

Ramazan je idealna prilika za novi početak. To je mjesec u kome se dove ne odbijaju; u kome posebno mjesto zauzimaju sehur i iftar; teravije, noć Bedra i Lejtelu-l-Kadra; mjesec Allahove milosti, oprosta i spasa od džehennemske patnje”, navodi se u Ramazanskoj poruci, prenosi agencija Tanjug.

Dudić je poželio da ramazan prosvijetli um i napoji duše, sa nadom da bude lijek za bolesti licemjerstva, oholosti i škrtosti, mržnje, svađe i smutnje.

Dudić je naveo da je ramazan idealna prilika za pripadnike Islamske zajednice i ulemu da konačno stave tačku na podjele i okupe se oko jedne, jedinstvene i tradicionalne Islamske zajednice s ciljem očuvanja vjerskih, etičkih, kulturnih i svih drugih vrijednosti, navodi agencija Tanjug.

Borba protiv strasti

Čestitke je uputio i muftija sandžački Hasib Suljević, koji je podsjetio da je to mjesec borbe protiv strasti i pohota.

Muftija Islamske zajednice Srbije je podsjetio da je upravo ta borba glavna odrednica, i da je u toku posta potrebno odreći se, ne samo hrane i pića nego i drugih tjelesnih zadovoljstava.

“Time se slavi snaga i energija unutrašnjih sila koje vuku čovjeka ka porocima, moralnim devijacijama …”, kazao je Suljević i dodao da nagoni sprečavaju čovjeka da korača ka Božjem zadovoljstvu.

On je svim vjernicima poželio da im Bog podari snage da ustraju i iskoriste sve blagodati mjeseca Ramazana.

U lično ime i u ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji čestitke je uputio i Sulejman Ugljanin, predsjednik BNV-a.

Deveti mjesec kalendara

Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca, nastojeći steći Božje zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu.

Ramazanski post je treći od pet stubova Islama, (praktična dužnost muslimana).

Za vrijeme Ramazana islamskim vjernicima je od zore do zalaska sunca zabranjeno konzumiranje bilo kakve hrane, pića (uključujući i vodu), te seksualni odnosi i pušenje cigareta.

Prema islamskom učenju, u ovom odabranom mjesecu nalazi se noć Lejletul-kadr u kojoj je ljudima počelo spuštanje Božje objave Kur'ana i noć Bedra, historijskog događaja koji je snažno usmjerio historiju islama.

Mjesec ramazan ima 29 dana, a prvi dan Bajrama je petog jula.

Izvor: Agencije