Dačić: Sramna odluka Evropske unije o Srbiji

Slovačka, koja sutra preuzima predsjedavanje EU-om, najavila da želi vidjeti napredak Srbije na evropskom putu (Getty Images)

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je kako je šokiran odlukom Evropske unije da ne otvori pregovaračka poglavlja 23 i 24 sa Srbijom, dok istovremeno otvara nova poglavlja s Turskom i Crnom Gorom.

„Takva odluka je sramna, neshvatljiva i ponižavajuća za Srbiju. Ona je rezultat političke namere da se zaustavi ili uspori evropski put Srbije. Ona je otvoreni politički pritisak na Srbiju da odustane od svoje jasne politike zaštite državnih interesa”, kazao je Dačić.

Hitne konsultacije

Najavio je da će predložiti premijeru Srbije Aleksandru Vučiću da održi hitne konsultacije o daljim potezima u oblasti vanjske politike uoči samita u Parizu, javlja Tanjug.

Dačić je podsjetio da je Srbija ispunila sve što se od nje tražilo u procesu pregovaranja s Unijom.

Kazao je da je ta država ključ regionalne stabilnosti i ulaže velike napore u reformama koje će stvoriti modernu evropsku zemlju.

“Zato EU treba da prekine sa tragikomičnim objašnjenjima da nas blokiraju Hrvatska i Velika Britanija. Ne, blokira nas EU, jer me niko ne može ubediti da cela EU nije uticajnija od Hrvatske”, rekao je Dačić.

“Uostalom, ako će Hrvatska kao zemlja koja je počinila genocid nad Srbima u ustaškoj fašističkoj NDH, u kojoj se još prolama fašistički pozdrav, te ako će kao zemlja koja je proterala više od 200.000 Srba u akciji ‘Oluja’, vršeći etničko čišćenje, biti ta koja će biti merilo za ulazak u EU, onda se sa pravom postavlja pitanje idemo li u pravom smeru.”

Odluka EU-a

Ranije je predstavnik holandskog predsjedavanja EU-om izjavio na sastanku ambasadora zemalja članica Evropske unije u Briselu da neće doći do otvaranja poglavlja 23 i 24 sa Srbijom.

Konsenzus nije postignut zbog stava Hrvatske koja ima suštinske zamjerke, ali i pozicije Velike Britanije i tehničkih problema nastalih nakon Brexita.

Otvaranje poglavlja sa Srbijom sada će čekati juli ili septembar ove godine.

”Još nema dogovora. Ovim će se pitanjem sada morati baviti slovačko predsjedavanje Evropskom unijom”, izjavio je zvaničnik Evropskog vijeća.

Poglavlje 23 odnosi se na pravosuđe i temeljna prava, a poglavlje 24 na pravdu, slobodu i sigurnost.

Hrvatski zahtjevi

Jučer je u Briselu, na marginama Samita lidera EU-a, tehnički premijer hrvatske vlade Tihomir Orešković izjavio da Hrvatska nije promijenila svoj stav i da njeni zahtjevi koji se odnose na procesuiranje ratnih zločina, prava manjina i saradnju s Tribunalom u Hagu ostaju isti.

Slovačka, koja sutra preuzima predsjedavanje Evropskom unijom, najavila je da želi vidjeti napredak Srbije na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i da očekuje da će tokom njenog predsjedavanja Srbija otvoriti više novih poglavlja.

Izvor: Al Jazeera i agencije

 


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO