Crna Gora otvorila poglavlja 12 i 13 s EU-om

Cilj politike Evropske unije u 12. poglavlju je osiguranje visokog nivoa javnog zdravlja (Getty Images)

Crna Gora danas je na međuvladinoj konferenciji u Briselu otvorila poglavlja 12 i 13, koja se odnose na sigurnost hrane i ribarstvo.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Petar Ivanović zahvalio je predstavnicima holandskog predsjedavanja država članica Evropske unije i Evropske komisije na podršci za otvaranje pregovora u oblastima koje su od naročitog značaja za ukupan ekonomski i društveni razvoj Crne Gore.

Ivanović je naveo da će korist od otvaranja oba poglavlja imati svi građani Crne Gore.

“Primjena visokih evropskih standarda u okviru poglavlja 12 osiguraće građanima najviši nivo bezbjednosti hrane, dok će crnogorskim proizvođačima hrane pomoći da razvijaju kapacitete i jačaju konkurentnost za budući plasman proizvoda na zajedničko tržište EU-a”, istakao je Ivanović.

Podrška proevropskoj politici

Ukazao je i na značaj otvaranja poglavlja 13 jer će ulaskom na tržište Evropske unije crnogorski ribari i ostali preduzetnici u sektoru ribarstva dobiti pristup evropskim fondovima te će im to omogućiti da povećaju produktivnost, stvore dodatna radna mjesta, umanje negativan uticaj na životnu sredinu i unaprijede kvalitet života.

Ocijenio je da ovo otvaranje poglavlja predstavlja priznanje i podršku proevropskoj politici Crne Gore i vladi koju predvodi premijer Milo Đukanović.

“Nakon četiri godine pristupnih pregovora Crne Gore, zaključno sa današnjom međuvladinom konferencijom, otvoreno je 24 od ukupno 35 poglavlja, od čega su dva i privremeno zatvorena”, napomenuo je Ivanović u saopćenju. 

Zastupnici Evropskog parlamenta pozdravili su u srijedu napredak koji je Crna Gora ostvarila na putu ka Evropskoj uniji i poručili da će nastaviti pratiti i podržavati njen dalji rad na tom putu.

Izvor: Agencije