Predsjedništvo BiH bez konsenzusa o SSP-u

Izetbegović rekao da vjeruje kako će doći do blokade evropskog puta BiH ako Ivanić podrži odluku Vlade RS-a (Anadolija)
Izetbegović rekao da vjeruje kako će doći do blokade evropskog puta BiH ako Ivanić podrži odluku Vlade RS-a (Anadolija)

 

Nakon što je Vlada Republike Srpske u nedjelju rekla “ne” adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), Predsjedništvo Bosne i Hercegovine danas se nije izjašnjavalo o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) jer nije bilo konsenzusa, izjavio je član Predsjedništva BiH iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Mladen Ivanić, prenosi agencija Srna.

Poslije sjednice Predsjedništva, Ivanić je rekao novinarima kako nema uvjeta za konsenzus u ovoj novoj situaciji.

„Ako se dese novi uslovi, ova tačka pojaviće se na dnevnom redu“, rekao je Ivanić i najavio kako će više informacija saopštiti u petak, 1. jula, na konferenciji za novinare.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je kako na sjednici Predsjedništva nisu uspjeli postići sporazum, ali kako smatra da priča u vezi sa ovim pitanjem još nije propala.

„Danas nismo odbili, razgovori će se u vezi sa tim nastaviti. Mislim da su bez potrebe napravljene tenzije i da je pogrešna percepcija ovog sporazuma jer nema ni govora da može nanijeti takvu štetu poljoprivrednicima“, smatra Izetbegović.

On je istakao kako još ništa nije definitivno odbijeno već da je optimista, ali da, ukoliko ništa od toga ne bude, postoji mogućnost da se do dogovora dođe poslije lokalnih izbora.

Blokada puta

Izetbegović je uoči današnje sjednice Predsjedništva BiH rekao kako ne vjeruje da će doći do bilo kakvih pomaka.

Na navode novinara o tome da će član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić podržati odluku Vlade RS-a, Izetbegović je kazao kako vjeruje da će doći do blokade evropskog puta BiH.

“Danas neće biti pomaka, nećemo se preglasavati danas, ne vidim da je to put. Nadam se da blokada, koju ćemo očigledno imati, neće potrajati. Ovo što se danas dešava nije samo problem zastoja BiH na evropskom putu, nije samo to problem, već ćete imati čisto komercijalne probleme, štete za poljoprivredu u BiH u oba entiteta. Mislim da je ovo bila jedna iracionalna i štetna odluka Vlade RS-a, ali kakva je takva je, radit ćemo dalje na tom, ubjeđivat ćemo se dalje, alternative nema. Kad-tad, ako želi BiH da bude dio uređenog društva, mora prihvatiti konkurencijski pritisak. Nema drugog puta”, rekao je Izetbegović, prenosi Anadolija.

Prema njegovim riječima, na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH neće biti preglasavanja Ivanića jer onda bi se cijela situacija mogla dodatno zakomplikovati.

“Mogli bismo preglasati Ivanića kada bi on imao priliku da ovu čitavu stvar dovede u pitanje preko Skupštine RS-a i vjerovatno bi to uradio, to nama ne treba i to nije put. Kočnicu su povukli jučer u Banjoj Luci, mislim da bi općenito Vlada u RS-u mogla konačno promijeniti odnos prema ovoj zemlji, a time i prema svojim građanima, jer teško se živi svuda, ali najsiromašniji penzioner u BiH i u Evropi je onaj u RS-u. Reformska agenda je preko 50 posto implementirana na državnom nivou, na entitetskim nivoima preko jedne trećine. Između ostalog, rezultat toga je 27 posto više turista u prošloj godini, porast BDP-a, preko hiljadu novozaposlenih radnika u realnom sektoru svakog mjeseca i tako dalje”, poručio je Izetbegović.

Izvor: Agencije


Povezane

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik kaže da vlasti tog entiteta ne pristaju na predloženu adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa Evropskom unijom. Na telefonskoj vezi je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić.   

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO