Male šanse za skore pregovore Srbije s EU-om

Izvori kažu da se čini prilično nevjerovatnim otvaranje poglavlja 23 i 24 do kraja juna (Getty Images)

Nema skoro nikakvih izgleda da Srbija otvori pregovore s Europskom unijom u poglavljima 23 i 24 do kraja nizozemskog predsjedništva, koje završava u četvrtak, 30. lipnja, doznaje agencija Hina u ponedjeljak u Vijeću EU-a.

“Još ranije bila je predviđana konferencija o pristupanju za Srbiju i Crnu Goru ovoga četvrtka, 30. lipnja, zajedno s pristupnom konferencijom za Tursku, koja je već potvrđena. To  bi mogla biti zadnja prigoda za Srbiju da otvori poglavlja 23 i 24 do kraja nizozemskog predsjedništva. Međutim, situacija je još uvijek nejasna i nadamo se da ćemo znati zasigurno večeras ili sutra [utorak] ujutro. Ali, iz onoga što znam, to se čini prilično nevjerojatnim”, rekao je Hini izvor iz Vijeća EU-a.

Prema izvorima iz Europske komisije, otvaranje pregovora u tim poglavljima “aktivno” blokira Hrvatska, Nizozemska još nije dala formalni pristanak te Velika Britanija i Grčka još nisu zauzeli o tome stajalište.

Prema tim izvorima, Grčka još nije zauzela stajalište zbog unutarnje procedure, a ne zbog sadržajnih razloga.

‘Bitni’ i ‘tehnički’ razlozi

Agencija Beta javila je, pozivajući se na dužnosnike u Vijeću EU-a, da Hrvatska nije dala suglasnost “iz bitnih razloga”, a Velika Britanija iz “tehničkih” razloga, zbog situacije s referendumom o britanskom napuštanju EU-a.

Dužnosnici u Vijeću su rekli da “Hrvatska nije odustala od svog protivljenja regionalnoj nadležnosti srbijanskog Suda za ratne zločine i zahtjevima za veća prava hrvatske manjine u Srbiji”, izvijestila je Beta po završetku sastanka Radne skupine za susjedstvo, proširenje i Zapadni Balkan.

“Iako se u diplomatskim krugovima u Briselu očekivalo da bi Deklaracija o unaprijeđenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja, koju su potpisali predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i srbijanski premijer Aleksandar Vučić, trebala pridonijeti bržoj suglasnosti predstavnika službenog Zagreba o otvaranju poglavlja 23 u pristupnim pregovorima sa Srbijom, to se do ovoga trenutka nije dogodilo”, javila je agencija Tanjug iz Brisela.

Hrvatska traži da se kao mjerilo za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom zatraži puna saradnja s Haškim tribunalom, ukidanje zakona o nadležnosti Srbije za procesuiranje ratnih zločina na prostoru cijele bivše Jugoslavije te osiguravanje prava hrvatskoj manjini.

Izvor: Agencije