Zrenjanin i dalje bez vode za piće

Stanovnici Zrenjanina i dalje nemaju vodu za piće u svojim domovima. Prečistač vode, koji gradi italijanska kompanija, trebao je biti izgrađen još lani. Posljednje u nizu obećanja stanovnicima je kako će zrenjaninskim vodovodom čista voda poteći do kraja godine.

Voda je neiscrpna tema među stanovnicima Zrenjanina i glavno obećanje čelnika vlasti godinama unazad. Žitelji ovog grada u Srbiji kažu kako ne vjeruju da će doživjeti ispunjenje obećanja, kako se izgradnja odgađa te kako je sve to “farsa”.

Po vodu za piće brojni građani svakodnevno dolaze na jednu česmu, a na raspolaganju im je i nekoliko bunara. Za Neđu Kovača ovaj način snabdijevanja vodom posebno je naporan ljeti.

“Jest’, zakačim na bicikl dve sa jedne strane, dve sa druge, i napravim turu”, govori.

Radovi tek počeli

Ugovor o izgradnji postrojenja za prečišćavanje vode Grad Zrenjanin potpisao je s italijanskom kompanijom Gruppo Zilio u februaru prošle godine. Iako su gradske vlasti tada obećale kako će posao biti završen do kraja 2015. godine, radovi na gradilištu tek su počeli, iz Zrenjanina javlja novinarka Al Jazeere Jelena Milutinović.

“Zemljani radovi su završeni i sada se čeka da stigne oprema koja će činiti budući prečistač. U međuvremenu, radnici rade na izgradnji kancelarija i drugih pomoćnih objekata”, javlja Milutinović.

U zrenjaninskom Vodovodu objašnjavaju kako radovi kasne jer zbog finansijskih problema nisu mogli garantirati kako će vodu plaćati prerađivaču. Vlada Srbije ponudila je garanciju da preko Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza osigura 5,4 miliona eura.

“Evo ga ugovor kod mene na stolu i ja ću ga u toku ove nedelje potpisati, vratiću ga i dobićemo garanciju. Garancija je isto ovde. Praktično, mi ćemo tog trenutka dati garanciju izvođaču i on će moći da nesmetano nastavi da dalje radi”, kaže Ivan Dević, direktor Javnog komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija Zrenjanin.

Raskid povoljnijeg ugovora

Opozicione partije u Zrenjaninu zbog kašnjenja prozivaju gradsku vlast. Vjeruju kako bi ovaj grad već imao vodu za piće da Srpska napredna stranka odmah po dolasku na vlast nije raskinula ugovor s firmom Wassertechnik, potpisan dok su demokrate bile na vlasti.

“Rešenja koja su bila ponuđena u tom ugovoru jesu bila mnogo povoljnija po Grad Zrenjanin, a s druge strane, samo raskidanje ugovora može mnogo da košta Zrenjanin i Srbiju, s obzirom da je Wassertechnik imao pravo da se žali”, ističe Alisa Kockar iz Demokratske stranke.

Iz kompanije Gruppo Zilio nisu željeli govoriti za medije, a nadležni građanima obećavaju kako će vodu za piće imati za nekoliko mjeseci.

“Ja vam lično kažem: ‘Ako ne dođe do nekih nepredviđenih okolnosti, to će biti sigurno do kraja godine'”, kategoričan je Dević.

Troškove izgradnje postrojenja vrijednog 6,5 miliona eura snosi izvođač, dok će Vodovod italijanskoj firmi plaćati uslugu prečišćavanja vode po cijeni od 28 eurocenti po kubiku. Najveći je izazov smanjiti koncentraciju arsena, zbog kojeg je 2004. godine zrenjaninska voda zabranjena za piće.

Izvor: Al Jazeera