Uživo: Druga epizoda dokumentarca ‘Živjeti islam’

Dokumentarni serijal Živjeti islam priča je o svakodnevnom životu muslimana Bosne i Hercegovine.

U drugom dijelu serijala, koji će biti prikazan danas u 17:05 sati, predstavljaju se Azra Velagić Macić, humanitarna radnica, i Ervin Blažević, povratnik u Kozarac kod Prijedora.

Ono što je zajedničko Blaževiću i Velagić Macić je to što grade bolje društvo za buduće generacije i svakodnevno žive islam.

“Jednostavno, ovako mi je jednostavni funkcionirati, lakše se mogu postavljati u datim momentima, razumijevati nepravdu, koja je očigledna na svakom koraku”, kaže povratnik u Kozarac.

Priča o uspješnim ljudima

Velagić Macić je bila zaljubljena u pozorište i koja je iz publike “Kamerog teatra 55” otišla na ratište i postala borac Armije Bosne i Hercegovine.

Njenu duševnu prazninu je ispunila spoznaja Boga i početak prakticiranja islama u ratu.

Danas ima humanitarnu organizaciju, preko koje pomaže ljudima i ispunjava svoju misiju na ovom svijetu.

Blaževićev život je imao putanju od predratnog rokera do ratnog zatočenika logora Trnopolje, preko borca Armije Bosne i Hercegovine, do čovjeka koji je poslije rata počeo prakticirati islam i tu našao svoj mir.

Danas ima udruženje Opitimisti i preko njega pokušava pomoći ljudima u svojoj domovini da naprave uspješnu lokalnu zajednicu i da mirno žive sa svojim komšijama.

Kroz različite priče, u tri epizode serijala pokušavaju se približiti osnovni životni principi aktera filma ljudima koji ne poznaju dovoljno muslimane koji prakticiraju islam, predstavljajući ih kao roditelje, komšije, društvene aktiviste, humaniste, radnike, ljude koji imaju svoje hobije.

Ono što povezuje sve njih je da svakodnevno žive i prakticiraju vjeru.

To je ono što ih pokreće i daje im snagu da idu dalje i postižu još bolje rezultate u struci te da grade društvo i planetu za buduće generacije.

Korisni članovi društva

Ovo je dokumentarni film o uspješnim ljudima, koji su napravili karijere, ali im privatni život i porodica nisu trpjeli zbog toga – realizirali su se i poslovno i privatno.

Svi oni su korisni članovi društva u kojem živimo.

Ovo su pozitivni i interesantni primjeri kako se u životu mogu spojiti i karijera i porodica i duhovnost.

Treća epizoda serijala na Al Jazeeri će se emitirati 3. jula u 17:05 sati. 

Izvor: Al Jazeera