Spor građana i države o crnogorskoj obali

U Crnoj Gori spore se država i građani o jednom od rijetkih netaknutih dijelova obale, Buljarici kod Petrovca. Vlada je raspisala konkurs za prodaju i dugoročni zakup, a vlasnici zemljišta i nevladine organizacije tvrde kako država bespravno raspolaže privatnom imovinom. Protiv crnogorskog premijera i članova Savjeta za privatizaciju podnijeli su krivične prijave.

Porodica Božidara Čarmaka ima hektar i po zemlje u Buljarici. To što se, tvrdi, dio te imovine našao u državnom tenderu za prodaju i zakup, natjeralo ga je da s još nekoliko porodica osnuje nevladinu organizaciju “Naše ognjište” i podnese tužbu Upravnom, a namjerava i Vrhovnom sudu. Poručuje kako neće dozvoliti da mu bilo ko uzme imovinu.

“Nas tjeraju sa ovog prostora, ali je način vrlo perfidan. Nije nov. Ta praksa postoji u svijetu i ona je osuđena, ona je nezamisliva. Ako smatraju da treba da se razvija ovaj prostor, slažemo se sa tim, neka se razvija na uobičajenim principima na kojima se to radi, a ne na principima grabeža zemlje, otimanja i lažnih obećanja”, kaže Čarmaka.

Država Crna Gora prodaje blizu 500 hektara u Buljarici po minimalnoj cijeni od 108 miliona eura. U dugoročni zakup do 90 godina daje 53,3 hektara u zoni morskog dobra po cijeni od dva eura po kvadratu i 58,5 hektara akvatorijuma s cijenom od minimum euro i 70 centi po kvadratu.

Prije raspisivanja tendera Crnogorska vlada dva puta je pokušala riješiti pitanje valorizacije Buljarice. Prvi put prijedlogom izmjena Zakona o eksproprijaciji, kojim je predviđao da država vrlo brzo postaje vlasnik ekspropriranog zemljišta. Međutim, ovaj dokument vraćen je na doradu. Drugi put pričalo se o posebnom zakonu u Buljarici, takozvanom lex specialisu, poput onog koji je rađen o autoputu, no ostalo se na nacrtu dokumenta.

Šta se nudi

Radomir Perović u Buljarici ima ekobaštu, koju je gradio decenijama, i ne želi je prodati.

“Ne može se staviti sve u jedan šešir i jednostavno platiti. Znači, sa svakim posebno i, naravno, ja se nadam da ti investitori neće biti neke aždaje koje će nas jednostavno progutati”, ističe.

Dok privatni vlasnici tvrde kako je država prekršila načelo nepovredivosti svojine, crnogorski premijer Milo Đukanović kaže kako je, naprotiv, Vlada odustala od prodaje cijelog lokaliteta i ponudila samo ono što joj pripada.

“Ovo što je predloženo Vladi od strane Ministarstva finansija, uz učešće zaštitnice imovinskih prava države, prema našem saznanju je državna imovina i naše neprikosnoveno pravo da ulazimo u turističku valorizaciju saglasno viziji koju ima Vlada”, kazao je.

Nevladina organizacija MANS podnijela je krivičnu prijavu protiv Đukanovića i Savjeta za privatizaciju, pod sumnjom na zloupotrebu službenog položaja i prevaru. Tvrde kako je država trebala prvo proglasiti javni interes, otkupiti privatno zemljište, riješiti sporove, pa ga tek onda ponuditi investitorima.

“Očigledno, Savjetu za privatizaciju, izvršnoj vlasti se žuri da ovo malo resursa što je ostalo u Crnoj Gori rasproda. Teško je to komentarisati bilo kako nego kao još jedan pokušaj da se brže-bolje, da tako kažem, ‘odradi’ posao u privatnom interesu, odnosno sklopi još jedan korupcionaški posao”, rekao je Veselin Radulović iz MANS-a.

Dodatna zaštita

Premijer Đukanović kaže: “To što me neko tuži zbog toga, to je dio crnogorskog folklora i ne pridajem tome važnosti.”

Ekolozi upozoravaju kako je riječ o biseru obale i močvarnom području koje treba dodatnu zaštitu, a ne betonske komplekse.

“Da će sjutra objekti koji se tu planiraju, da li će to biti neki golf tereni ili hotelski kompleksi, značajno ugroziti njenu vrijednost, da se kroz Natura 2000 mreže evropskih zaštićenih područja podigne na veći nivo zaštite i da se tako omogući lokalnom stanovništvu, zajednici i državi Crnoj Gori da dugoročno ubire i ekonomski profit od te vrijednosti”, kaže Aleksandar Perović iz NVO “Ozon”.

Rok za dostavljanje ponuda za Buljaricu istječe 18. jula, podsjeća novinarka Al Jazeere Milica Marinović. Uvjet je da investitor bude iskusan i priznat vlasnik ili operater hotela s najmanje četiri zvjezdice, koji je tokom prošle godine zaradio najmanje 120 miliona eura.

Izvor: Al Jazeera