Rijedak primjer: Zajedno rade Albanci i Srbi

Albanci i Srbi na Kosovu 17 godina nakon rata žive jedni pored drugih, ali ne i jedni s drugima. Rijetki su slučajevi da albanski poslodavci zaposle radnike srpske nacionalnosti ili obrnuto. Međutim, postoje izuzeci, poput kompanije za uzgoj i preradu voća u kojoj rade svi zajedno.

Raznih su nacionalnosti, vjera i govore različitim jezicima, ali to za njih ne predstavlja problem. Među njima je i Filip Nedeljković, koji je završio Fakultet informativne tehnologije u Beogradu. Nije mogao naći posao u svojoj profesiji pa je prije nekoliko dana odlučio kompjuter zamijeniti motikom u firmi Fresh Fruit-PR.

“Nije toliko teško koliko su vremenski uslovi malo teži zbog sunca”, govori.

Nije važna etnička pripadnost

Temperature, koje su dostigle 36 stepeni, otežavaju rad, ali ne i međuetničke odnose.

“Sve je super, družimo se svi zajedno, tokom pauze pričamo, zezamo se, i tako…”, dodaje Nedeljković.

Nadgledati rad više od 70 radnika u voćnjaku od 18 hektara nije lako za poslovođu Perparima Gashija. Kaže da svi radnici imaju isti tretman, a to se odražava i na rezultat rada.

“Većina ovih ljudi radom izdržava svoje porodice. Veoma smo sretni što smo u mogućnosti da im ponudimo posao. Nama nije važna etnička pripadnost radnika, nego je važno da se posao obavlja kako treba”, ističe Gashi.

U fabrici gdje se proizvodi ove kompanije pripremaju za izvoz, pozicije su obrnute. Lazar Vasić nadgleda rad albanskih radnika. Kaže da su uvjeti dobri te da radno mjesto znači mnogo i za njega i njegovu porodicu.

“Znači mi dosta, jer samo otac radi u porodici, tako da moram i ja da radim. I studirao sam od ovog posla, sam se finansirao, i sve to…”, rekao je Vasić.

Posao za sve građane

Kompromis je često neophodan u svakodnevnom životu, ali ne i kada je riječ o kvalitetu proizvoda, kaže vlasnik kompanije Sherafedin Gashi.

“Ovim poslom bavimo se više od 20 godina. Godine 2014. izgradili smo ovaj objekt kapaciteta 2.000 tona. Prikupljamo šumsko voće sa cijele teritorije Kosova, a kada je u pitanju kvalitet, tu nema kompromisa, jer svi naši proizvodi su namijenjeni izvozu u zemlje Evropske unije, tako da kvalitet mora biti veoma dobar”, ističe.

Vlasnik kompanije kaže kako do sada nije dobio nikakve subvencije od kosovskih institucija, ali da je ponosan što u mjestu u kojem je svaki treći stanovnik nezaposlen uspijeva stvarati nova radna mjesta za sve građane Kosova, iz Lipljana javlja novinar Al Jazeere Avni Ahmetaj.

Izvor: Al Jazeera