Republika Srpska blokirala put BiH ka EU

Predstavnici vlasti bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska odbacili su u nedjelju u Banjoj Luci izmjene privremenog trgovinskog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Evropske unije, čime su se ostvarile najave kako će taj entitet blokirati napredak Bosne i Hercegovine prema stjecanju statusu kandidata za članstvo u EU.

Izmjene trgovinskog sporazuma između Bosne i Hercegovine i EU-a zaključene su nakon višemjesečnih pregovora, a nedjeljni sastanak s predstavnicima entitetske Vlade, Narodne skupštine i različitih udruženja koje okupljaju poljoprivrednike i proizvođače hrane sazvao je predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Izmjene su vlasti RS-a odbacile uoči sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koje je u ponedjeljak trebalo dati “zeleno svjetlo” prilagođenom privremenom trgovinskom sporazumu s EU-om.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz RS-a Mladen Ivanić ranije je najavio kako neće dati svoj glas bez saglasnosti vlasti RS-a, pa je sasvim izvjesno kako od nastavka puta Bosne i Hercegovine ka članstvu u EU za sada nema ništa, jer je prilagodba privremenog trgovinskog sporazuma prvi i osnovni uvjet koji je potrebno ispuniti u ovoj fazi.

Tinjak: Ugovor povoljan za BiH

Ta prilagodba značila bi otvaranje tržišta Bosne i Hercegovine za bescarinski uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i iz Hrvatske, kako to odavno vrijedi za ostale članice Unije.

To ne znači neograničen uvoz, jer se onaj bescarinski temelji na jasno određenim kvotama, dok bi se na sav uvoz izvan dogovorenih kontingenata i dalje plaćala puna carina.

Glavni bh. pregovarač Hamdo Tinjak izjavio je kako je ugovor veoma povoljan za Bosnu i Hercegovinu, jer za članice EU-a ostavlja male uvozne kontingente uz višegodišnju prilagodbu, dok za proizvođače iz Bosne i Hercegovine otvara višestruko veće kvote od postojećih za izvoz na tržište Unije.

Za vlasti RS-a to nije bio dovoljan argumenti i one insistiraju na stavu kako bi bilo kakav bescarinski uvoz iz Hrvatske “uništio domaću proizvodnju”.

Takvu tezu Dodik je ponovio i nakon nedjeljnog sastanka, ustvrdivši kako bi od prilagodbe privremenog trgovinskog sporazuma korist imala samo Hrvatska, a Bosna i Hercegovina i RS imali bi samo štetu.

“Ovaj sporazum nanosi ogromne kratkoročne i dugoročne štete”, kazao je Dodik te dodao kako bi za RS to značilo štetu od najmanje 100 miliona eura.

Ivanić: Uvažiti stav RS-a

Njega je podržao i predsjednik Udruženja stočara RS-a Vladimir Usorac, koji je prilagodbu trgovinskog sporazuma s EU-om nazvao “kapitulacijom” i pozvao je na apsolutni protekcionizam, odnosno zabranu bilo kakvog uvoza.

“Nikakvo potpisivanje bilo čega”, zaključio je Usorac i zahvalio Dodiku, kazavši kako predsjednik RS-a nastoji “spasiti što se može spasiti”.

Mladen Ivanić je u nedjelju navečer za Al Jazeeru kazao kako će na sastanku državnog Predsjedništva u ponedjeljak podržati stav koji je u nedjelju usvojen u Banjoj Luci.

“RS ima obavezu da iznese svoj stav i mi taj stav, kada je riječ o evropskim poslovima, moramo uvažiti. Ako dođe do glasanja sutra u Predsjedništvu, ja ću biti protiv u skladu sa tim stavom”, kazao je.

Dodao je kako ipak taj sporazum neko vrijeme “treba ostaviti u životu” te kako će se sve vidjeti na sastanku u ponedjeljak.

Izvor: Al Jazeera i agencije