Zemlje regije koračaju ka EU uprkos Brexitu

Denis Zvizdić i Aleksandar Vučić kažu da BiH i Srbija ne odustaju od eurointegracija (Al Jazeera)

Zvaničnici Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije poručili su da te države nastavljaju svoj put eurointegracija uprkos odluci Britanaca da izađu iz Evropske unije.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je na vanrednoj konferenciji za novinare da će Srbija nastaviti svoj evropski put i da će očuvati finansijsku i političku stabilnost.

“Garantujem građanima Srbije da neće biti značajnijih poremećaja finansijske i ekonomske stabilnosti, kakve vidimo u mnogim zemljama”, rekao je premijer Srbije, a prenosi Tanjug.

“Vlada Srbije u skladu sa poverenjem koje je dobila na izborima zna šta je dobro za naše građane, a to jeste i evropski put, bolji životni standard, kakav imaju u najvećem delu evropskih zemalja, kao i dalje privlačenje investicija”, rekao je Vučić.

On je dodao da su građani Velike Britanije donijeli odluku u skladu sa svojim interesima, a da će Srbija dati sve od sebe da njeguje odnose sa Velikom Britanijom.

Zvizdić: Bez izgovora za reforme

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izjavio je kako odluka Velike Britanije da napusti Evropsku uniju ne smije utjecati na napore da BiH što prije postane članica Unije i ne smije postati izgovor za usporavanje započetih reformi.

“Opredjeljenje BiH je da želi biti dio Evropske unije. Tu želju motiviraju činjenice, a ne emocije, a činjenice su da je EU ekonomija broj jedan u svijetu, da je društvo znanja i inovacija i da ni na jednom drugom mjestu na planeti ljudi, u prosjeku, ne žive bolje”, kazao je Zvizdić.

Istakao je kako je izlazak i ulazak u Uniju stvar slobodnog opredjeljenja država i njihovih građana, a u slučaju BiH izvjesno je kako 76 posto ljudi koji u njoj žive iskazuju jasnu podršku pridruživanju EU.

Male i siromašne zemlje poput BiH, upozorava Zvizdić, nemaju nikakvu sigurnost ostanu li izolirane i izvan integracijskih procesa.

“Živimo u svijetu ugrožene sigurnosti, hroničnog manjka resursa i klimatskih promjena koje uzrokuju više migracija nego sva svjetska ratišta zajedno. Biti svjestan toga, a ostati izvan integracije kao što je u našem slučaju EU, mogu priuštiti smo rijetke, resursno nezavisne i geopolitički nezanimljive države. BiH sigurno nije jedna od njih”, istakao je Zvizdić.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović ocijenio je da referendumska odluka građana Velike Britanije o napuštanju EU-a ima posebnu osjetljivost i težinu te da obavezuje na maksimalnu posvećenost očuvanju jedinstva 27 članica Unije.

Vujanović je podgoričkoj agenciji MINA rekao da Crna Gora pozdravlja stav predsjednika Evropskog vijeća Donalda Tuska o spremnosti EU-a da sačuva jedinstvo.

“Crna Gora će nastavitu sa svojom posvećenošću vrijednostima EU-a i procesom evropskih integracija”, rekao je Vujanović.

Predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov poručio je kako ta država, uprkos potezu Velike Britanije, u interesu svojih građana ostaje predana cilju da u budućnosti postane članica evropske porodice.

“Naš strateški cilj je članstvo u Evropskoj uniji, ali sada smo suočeni s novom realnošću. Očekujem da će Unija pokazati liderstvo i hrabrost zbog ovakve odluke. To što Evropska unija nije uspjela riješiti više izazova s kojima je bila suočena u isto vrijeme, znači da treba mijenjati mehanizme donošenja odluka”, kazao je Ivanov.

Hrvatska ne očekuje ozbiljne posljedice

Tehnička vlada hrvatskog premijera Tihomira Oreškovića sa žaljenjem je primila vijest o rezultatima referenduma.

U saopštenju se ističe da će Vlada, u saradnji sa vladama ostalih zemalja članica, učiniti sve da Euvopska unija ostane snažna i jedinstvena, a posljedice Brexita za Hrvatsku budu što manje.

Brexit je, stoji u Vladinom saopštenju, nesumnjivo najveći udarac jedinstvu Evrope od samih njezinih začetaka, “a za nas posebno osjetljivo pitanje u trenutku kad se radi na proširenju Europske unije na susjedne zemlje”.

Hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu Marijana Petir (HSS/EPP) izjavila je kako je sada potrebno očuvati ujedinjenu Evropu u kojoj bi Velika Britanija bila pouzdan partner, javlja Index.hr.

“Žao mi je da su građani Velike Britanije nakon 43 godine odlučili napustiti Europsku uniju i nastaviti svoj put samostalno, ali odluka britanskih građana se mora poštovati. Veze stvorene u posljednjih četrdesetak godina duboke su te je utjecaj Velike Britanije na razvoj europskog društva tijekom toga razdoblja neprocjenjiv. Nažalost, našem partnerstvu u dosadašnjem obliku jučer je došao kraj jer nakon donesene odluke nema povratka unatrag”, napisala je Petir u saopštenju.

“U ovom trenutku moramo ostali mirni i odlučni. Razdruživanje je potrebno provesti što je prije moguće, a unutar predviđenog roka od dvije godine. Nakon što se emocije smire, valja dobro razmisliti o razlozima koji su doveli do nezadovoljstva građana Velike Britanije i izlaska zemlje iz EU.”

Predsjednik Socijaldemokratske partije Zoran Milanović izjavio je da će s odlukom o izlasku Velike Britanije iz EU-a “morati živjeti Britanci”, te ocijenio kako ta odluka neće imati ozbiljnije posljedice po stabilnost Hrvatske.

“Što se tiče Hrvatske, bilo bi apsolutno pogrešno reći da to nema nikakve veze s nama, ima veze, mi smo u EU, ali da će imati nekakve ozbiljnije ili čak ikakve posljedice po hrvatsku stabilnost, to u ovom trenutku ne vjerujem”, kazao je Milanović.

Šef SDP-a ne dijeli bojazan da bi Brexit mogao otvoriti Pandorinu kutiju i dovesti do daljnjeg urušavanja EU-a. Podsjetio je da Velika Britanija nije među osnivačicama Evropske zajednice, te da je od njihovog ulaska 1973. EU postala politička organizacija.

Premijer Slovenije Miro Cerar naveo je u posebnom saopštenju za  javnost  da se treba suprotstaviti dezintegracijskim procesima do kojih bi nakon britanskog referenduma moglo doći, ali da je uvjeren kako  EU i bez Velike Britanije može opstati, te se posvetiti ključnim izazovima i krizama koje je proteklih godina pomalo zanemarivala, javlja Hina.

Slovenija: Manje britanskih turista

Ured za makroekonomske analize (UMAR) slovenske vlade objavio je analizu u kojoj se navodi da Brexit unosi dosta privredne i političke neizvjesnosti u idućim mjesecima u Evropskoj uniji, u prvom redu zbog mogućeg pada ekonomske aktivnosti na zajedničkom tržištu.

Velika Britanija tek je na 11. mjestu trgovačkih partnera Slovenije, čiji BDP u velikoj mjeri ovisi o vanjskoj potražnji, pa se strahuje u prvom redu od posrednog efekta zbog mogućnosti pada rasta u državama koje se smatraju glavnim ekonomskim partnerima poput Njemačke, Italije i Austrije.

Zbog pada vrijednosti britanske funte posjeta britanskih turista Sloveniji bit će manja, a zarada bi, u odnosu na prošlu godinu, mogla biti niža za 20 milijuna eura, navode slovenski finansijski portali.

Ministar finansija Dušan Mramor izrazio je žaljenje odlukom britanskih birača, ali je dodao da će slovenska vlada učiniti sve da posljedice za Sloveniju budu što manje.

Izvor: Al Jazeera i agencije