Ukinuta presuda Darku Šariću

Tužilaštvo ranije tražilo za Šarića maksimalnu kaznu zatvora od 30 do 40 godina (AP)

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu Darku Šariću, koji je u julu prošle godine osuđen na 20 godina zatvora zbog krijumčarenja 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu.

Šariću je presuda ukinuta u oslobađajućem dijelu, navodi sud, a zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka. Predmet je vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Okrivljenom je pritvor produžen do dalje odluke prvostepenog suda.

U julu 2015. godine Specijalni sud u Beogradu proglasio je krivim Darka Šarića i osudio ga na 20 godina zatvora zbog krijumčarenja 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu, nakon višegodišnjeg suđenja.

Podnesena žalba

Ostali optuženi osuđeni su na kazne od 11,5 do 20 godina zatvora. Šarić se nije pojavio u sudnici na izricanju presude.

Branioci Darka Šarića podnijeli su žalbu na presudu, a kazali su da njihov branjenik nije prisustvovao izricanju presude “iz ličnih razloga”, ne želeći preciznije da objasni šta je pod tim mislio.

Ocijenili su kako “presuda predstavlja prepisanu optužnicu”, te da “sud tokom prethodnog postupka nije uvažio nijedan zahtjev odbrane”.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je u završnoj riječi predložilo Specijalnom sudu da Šarića i ostale osudi na maksimalnu kaznu zatvora od 30 do 40 godina, dok je Šarić tvrdio da nema dokaza da je on organizator šverca kokaina i da su mu optužbe montirane voljom bivše vlasti.

Na optuženičkoj klupi Specijalnog suda u Beogradu su osim Šarića još devet optuženih, drugih devet je zaključilo sporazum o priznanju krivice, a trojica su dobila status svjedoka saradnika.

U aprilu 2013. godine u Specijalnom sudu u Beogradu je krenulo objedinjeno suđenje Šarićevoj grupi po šest optužnica zbog šverca više od ukupno 5,7 tona kokaina iz Urugvaja, Brazila i Argentine u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije