Crna Gora primila oslobođenog iz Guantanama

Jemenac oslobođen iz Guantanama je zatražio azil u Crnoj Gori (Reuters)

Crna Gora je primila drugog Jemenca oslobođenog iz Guantanama, u okviru programa koji je pokrenutla Vlada Sjedinjenih Američkih Država sa ciljem zatvaranja baze Guantanamo na Kubi.

Riječ je o Abdelu Maliku Abdelu Wahabu al-Rahabiju koji je u Guantanamu od januara 2002. godine, a prema navodima Wikileaksa i New York Timesa, Rahabi je bio teljohranitelj bivšeg lidera Al-Kaide Osame bin Ladena sa kojim je bio i u rodbinskim vezama.

Drugi američki mediji pišu da je on bio optužen da je Bin Ladenov tjelohranitelj, ali da to nije nikada utvrđeno.

“SAD je zahvalan Vladi Crne Gore zbog spremnosti da podrži napore SAD-a da zatvori pritvorski objekat Guantanamo”, kaže se u saopćenju Pentagona, prenosi AP.

Vlada Crne Gore saopćila je da je ta država “preuzela odgovornost za resocijalizaciju jednog pritvorenika i njegov povratak porodici”.

“Riječ je, kao i u prvom slučaju iz januara ove godine, o državljaninu Jemena koji je duži niz godina boravio u Gvantanamu i koji, kao ni prvo lice preuzeto po ovom programu, ne predstavlja, shodno procjeni nadležnih američkih i crnogorskih bezbjednosnih službi, bezbjednosnu ili bilo koju drugu prijetnju po državu i građane Crne Gore.”

U saopćenju se ističe da transferima oslobođenih iz Guantanama prethode detaljne evaluacije njihovog ponašanja, krivično-pravne odgovornosti, kao i ukupna sigurnosna procjena.

Zatražio azil

Jemenac je zatražio azil, ali prema zakonu, nije moguće objaviti dodatne informacije.

Drugi muškarac iz Jemena, koji je u Crnu Goru iz Guantanama stigao u januaru, u redovnoj je proceduri predviđenoj Zakonom o azilu i nalazi se pod režimom dopunske zaštite.

Prijemom drugog pritvorenika na resocijalizaciju, Crna Gora je ispunila kvotu koju je predvidjela, navodi se u saopćenju.

“Imajući u vidu činjenicu da resocijalizacija podrazumijeva integrisanje u društvenu sredinu, boravak ovog lica ne pada na teret poreskih obveznika Crne Gore. Lica o kojima je riječ će nakon određenog vremena biti slobodna da odaberu zemlje daljeg boravka. Crna Gora se priključila ovoj inicijativi, vodeći se principima solidarnosti i humanosti, na šta nas obavezuje članstvo u Savjetu za ljudska prava Organizacije Ujedinjenih nacija, a posebno humanitarni karakter ovog programa”, dodaju iz Vlade Crne Gore.

U programu učestvuje više od 50 država, među kojima BiH, Albanija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Španija, Portugal, Njemačka, Belgija, Danska, Švajcarska, Italija, Rusija, Letonija, Estonija, Mađarska i Slovačka.

U zatvoru je od njegovog otvaranja nešto poslije američke invazije na Afganistan krajem 2001. godine, boravilo 780 zatvorenika.

Izvor: Al Jazeera