Mogherini Thaciju: Riješite granični spor sa CG

Predsjednik Kosova obavijestio je predsjednika Evropskog parlamenta o posljednjim dešavanjima na Kosovu (Anadolija)

Predsjednik Kosova, Hashim Thaci tokom boravka u Briselu sastao se s visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosu politiku Evropske unije, Federicom Mogherini.

Kosovski predsjednik je informisao visoku predstavnicu EU o dostignućima Kosova i posvećenosti miru i stabilnosti u regionu, saopšteno je iz Predsjedništva Kosova.

U vezi procesa liberalizacije viza, Thaci je istakao da Kosovo sada očekuje zasluženu odluku. On je govorio i o dijalogu između Kosova i Srbije i naglasio da je taj proces pozitivno uticao na izgradnju mira i stabilnosti na cijelom Zapadnom Balkanu.

Visoka predstavnica Mogherini je istakla da Kosovo treba da bude optimistično u vezi odluke o liberalizaciji viza i zatražila da se što prije ispuni i posljednji kriteriji, ratifikacija sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Ona je, također, kazala da dijalog treba nastaviti, te da sve zemlje regiona treba da ostanu posvećene iskrenoj saradnji jedni s drugima.

Ispunjavanje obaveza s ciljem ukidanja viza za građane Kosova za putovanja u Evropsku uniju bilo je tema razgovora predsjednika Kosova Hashima Thacija u Briselu sa predsjednikom Evropskog parlamenta Martinom Schulzom.

Ranije danas u Briselu je Thacija primio i predsjednik Evropskog parlamenta, Martin Schulz.

Predsjednik Kosova obavijestio je predsjednika Evropskog parlamenta o posljednjim dešavanjima na Kosovu, sa posebnim naglaskom na posvećenost Kosova oživljavanju liberalizacije viza.

“Kosovo je ispunilo kriterije za liberalizaciju viza i očekuje zasluženu odluku Evropske unije za posao koji su uradile državne institucije“, rekao je Thaci, a prenosi Anadolija.

Napredak u procesu liberalizacije

Thaci je naglasio da je Kosovo i dalje angažovano na konsolidaciji države, te se zahvalio predsjedniku Evropskog parlamenta Martinu Schulzu, izvjestiteljki EU za viznu liberalizaciju Tanji Fajon, kao i Evropskom parlamentu na konstantnoj podršci u unapređenju procesa liberalizacije viza za Kosovo.

S druge strane, Schulz je naglasio da je liberalizacija viza glavna tema koja preokupira Kosovo u njegovim odnosima sa Unijom.

On je izrazio uvjerenje da će za Kosovo biti zaslužene odluke za angažovanje u ispunjenju kriterija za liberalizaciju viza.

Tokom boravka u Briselu, Thacija će primiti i visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

Izvor: Agencije